De kan vinna SM Unga Bagare 2020

Nu är det klart vilka de nio lyckliga unga bagare som kvalificerat sig till SM Unga Bagare 2020 är. Tävlingen som i år firar 30 år är för många startskottet till en framgångsrik karriär, som för tidigare vinnare ofta inneburit såväl VM-guld som eget företag några år senare. Vårens final avgörs i Göteborg den 11 mars där finalisterna kommer skapa bullar, bröd och wienerbröd med smaker som ska få juryn på fall.

Under fem intensiva timmar på Ester Mosessons gymnasium ska finalisterna både visa på hantverksskicklighet, nyskapande och kreativitet genom att ta skapa bakverk i fyra olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar och kavlade degar. Utöver detta ska de även skapa ett skådebröd, dvs en skulptur av bröd, där finalisternas kreativa skicklighet särskilt sätts på prov.

Smaksäkerhet, innovation och ett öga för vacker estetik är viktiga egenskaper som krävs för att ro hem titeln. Förra året såg vi spännande smaker som bland annat briochebullar med pumpafyllning, kuvertbröd täckt med krackelerat aktivt kol och kavlade degar med yuzu och citron och skådebröd med teman som Steam punk och Nils Holgerssons underbara resa.

  • SM Unga Bagare är en fantastisk möjlighet för våra unga stjärnskott att visa upp sin talang och startfältet i år har lysande framtidsutsikter. Bröd är klimatsmart och trendigt och vi ser en stor efterfrågan på bagare i Sverige. Flera år i rad har våra unga bagare vunnit medaljer i VM för unga bagare och det ska bli spännande att se om årets finalister kommer lyfta bagaryrket ytterligare en nivå, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer

Finalisterna tävlar om titeln Svensk Juniormästare, men tävlingen kommer betyda mycket i karriären för fler än vinnaren. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir nämligen uttagna till det internationellt framgångsrika Juniorbagarlandslaget, som genom åren vunnit flera VM-guld. Första- och andrapristagaren vinner dessutom en inspirationsresa tillsammans med välkända personer i branschen.

Konditormästare Peter Halldén, Peters Konditori & Stenugnsbageri i Falkenberg, är juryordförande för tävlingen och har många års erfarenhet av juryarbete på världsnivå. SM Unga Bagare arrangeras under SM-veckan i bageri i Göteborg parallellt med Skolmästerskapen och Årets Bagare. Arrangör är Sveriges bagare & konditorer och sponsorer är KåKå, Sveba-Dahlén och Nord Mills. Samarbetspartner är Ester Mosessons gymnasium.

 

Här är finalisterna i SM Unga Bagare 2020:
Hilma Strömberg
är från Orust och studerar till bagare och konditor vid Yrgo i Göteborg.
Josefine Pagander är från Gerlesborg och jobbar på Leijon Stenugnsbageri i Uppsala.
Andrea Wiberg är från Göteborg och jobbar på Café Schiller i Helsingborg.
Ellen Frixon är från Stockholm och studerar till bagare och konditor vid Yrkeshögskolan i Kristianstad.
Rebecka Steen är från Göteborg och studerar till bagare och konditor vid Yrkeshögskolan i Kristianstad.
Elise Johansson är från Borås och studerar till bagare och konditor vid Yrkeshögskolan i Kristianstad.
Isabelle Lundin är från Nyköping och arbetar på Magnus Johanssons Bageri & Konditori i Stockholm.
Cornelia Weber är från Göteborg och arbetar på Garveriet.
Hanna Norrman är från Vedum och arbetar på Nordpolens Stenugnsbageri i Vara.
 

Om tävlingen
Tävlingen SM Unga Bagare är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna KåKå, Sveba-Dahlén och Nord Mills.