Fem fenomenala konditorer har kvalificerat sig till finalen av Årets Konditor, det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Finalen går av stapeln den 12-13 oktober under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan där finalisterna ska visa prov på sina kunskaper. Årets tema: natur, ska inspirera finalisterna i de tre delmomenten som är en tårta med minst tre våningar, tre olika sorter petit four och ett hemligt bakverk. De fem finalisterna tävlar om den ärofyllda titeln Årets Konditor 2017, tillika Svensk Mästare i för professionella konditorer och dessutom 40 000 kr.

 Svenska konditorer är bland de skickligaste i världen. De har stor kunskap och är fantasifulla, vilket avspeglas i innovativa former, smaker och dekor. För att uppmärksamma och hylla de svenska konditorerna och hantverkets kreativa utveckling arrangeras tävlingen Årets Konditor årligen. Den första tävlingen anordnades redan 1988. Titeln Årets Konditor är nu en av de mest prestigefyllda titlarna inom svenskt mathantverk.

– I år håller konditorerna i finalen av Årets Konditor en imponerande hög nivå! Den hårda konkurrensen kräver att finalisterna utnyttjar all sin hantverksskicklighet, erfarenhet och kreativitet. I år är temat natur, och det hemliga bakverket utgår från form och smak. Finalisterna får ett urval av silikonformar och några råvaror att välja bland och det är utgångspunkten för det hemliga bakverket. Det kommer bli spännande att se hur temat speglas i det estetiska utförandet av samtliga bakverk. För att kunna titulera sig som Årets Konditor 2017 och bli Svensk Mästare för professionella konditorer krävs något alldeles extra. Juryn söker fantasifulla smaker och former, och årets tema ger verkligen utrymme till detta, säger Marin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges Bagare & Konditorer som arrangerar tävlingen Årets Konditor.

Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury. Juryn i år består av tidigare vinnare av tävlingen Årets Konditor men även andra tävlingsmeriterade konditorer i branschen och i år också Johan Larsson från Sveba Dahlen. Årets huvudsponsorer är Sveba Dahlen och Arla.

De tävlande är:

Linda Magnusson, 36 år, från Göteborg. Arbetar som konditor på Margaretas Bröd & Bakverk i Mölndal. Linda började sin karriär som lärling i ett år och påbörjade därefter sin Bagar- och Konditoriutbildning på YRGO högskola i Göteborg. Linda har avlagt gesällprovet och fått ett gesällbrev. Linda är med i Västsveriges regionala kocklandslag.

Joel Lindqvist, 37 år från Varberg. Driver Mat- och chokladstudion i Malmö. Joel började arbeta som kock innan han sakta men säkert tog sig vidare till konditorvärlden. I dag undervisar Joel på gymnasieskolor runt om i Sverige och också på Restaurangakademin. Joel vann år 2014  tävlingen Dessertmästarna.

Kalle Bengtsson, 33 år från Göteborg. Arbetar på Gothia Towers i Göteborg och är konditor i Svenska Kocklandslaget. 2014 tävlade Kalle i VM med Kocklandslaget där de knep en andra plats. Kalle har även tävlat i OS med Kocklandslaget.

Josefin Gauffin, 29 år från Borlänge. Chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm. Josefin studerade på Hushagsgymansiet och därefter Bagar- och Konditorutbildning på Kristianstads Yrkeshögskola, varefter hon tog gesällbrev. Hon har bland annat varit med och gjort dessert till prins Carl Philip  och prinsessan Sofias bröllop och även tävlat i SM Unga Bagare.

Liv Sandberg, 33 år gammal från Östergötland, växte upp i Norrköping och Linköping. Idag driver hon Liv Sandberg Cake Art i Hökarängen, Stockholm. Liv har tidigare vunnit Scandinavian Cake Show, Edible Artists Global Awards och även Årets Tårtmästare 2016. År 2016 var hon dessutom med i Dessertmästarna. Liv håller också i dekorationskurser, både i Sverige och utomlands.

 

Program Årets Konditor 2017

Torsdag 12 oktober

13.00-17.00 Tävlingstid dag 1

 

Fredag 13 oktober

07.00-13.00 Tävlingstid dag 2

10.00-13.00 Jurybedömning med juryns provsmakning, live i tävlingsområdet

15.00 Prisutdelning

 

Om Årets Konditor

Årets Konditor 2017 arrangeras av branschorganisationen Sveriges Bagare & Konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 12-13 oktober. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker framför en stor publik som kan följa med under de två fullspäckade finaldagarna – och de tre olika delmomenten: tårta med minst tre våningar, tre olika sorter petit four och ett hemligt bakverk. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom får vinnaren ett stipendium på 40 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Läs mer om tävlingen på www.aretskonditor.se.