Skolmästerskapen i bageri och konditori 2022!

Som stolt sponsor av Skolmästerskapen i bageri är vi glada att annonsera att anmälan nu öppen för 2022 års Skolmästerskap i bageri och konditori!
Ett strålande tillfälle för skolan och alla duktiga elever att visa upp sig. Passa på att visa upp er och profilera er genom att använda lokalmedia inför och efter tävlingen.

Tävlingen kommer att gå av stapeln den 15 mars, med förberedelser den 14 mars 2022 på Ester Mosessons gymnasieum i Göteborg. Tävlingen arrangeras av Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnaium, Sveba Dahlen, KåKå och Nord Mills.

De tävlande måste vara elever i årskurs 3 på Restaurang- och livsmedelsprogrammets bageri/kondonditoriutbildning. Inbjudan gäller 2-mannalag per skola samt för en medföljande lärare.
För de två deltagarna samt en medföljande lärare betalar tävlingsarrangören resa, boende och uppehälle med ankomst till Göteborg 14 mars på förmiddagen och avresa 15 mars på kvällen.
De två tävlingsdeltagarna bor i dubbelrum. Arrangörerna står även för basråvaror till tävlingen.

Så om just er skola är intresserade och tycker att det är kul att tävla, missa inte chansen att anmäla er till Skolmästerskapen i bageri och konditori 2022!
Senast den 10 december kommer finalisterna att utses och meddelas. Lycka till!
Tävlingsregler och mer info nedan.

Viktiga datum att hålla reda på:

Sista ansökningsdag: 3 december 2021.
Tävlingsdag: 15 mars, men förberedelser sker den 14 mars på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.

 

Tävlingsinformation
Tävlingstiden är 4,5 h och uppgifterna vid bakningen finns beskrivet i tävlingsreglerna. Vi vill göra er uppmärksamma på årets förtydligande av reglerna: Vetedeg: Pappersformar ur KÅKÅ:s sortiment får användas till en sorts bulle från vetedegen. Formarna måste avlägsnas efter bakning. Till den släta/flätade bullen får ingen form användas. Wienerdeg: Inga formar av något slag får användas till wienerbröden. Matbröd: Surdeg och jäskorgar får tas med till tävlingen. Rostat mjöl ur Nordmills sortiment får tas med till tävlingen.
Kom ihåg att:
• Lagen måste koka vaniljkräm på plats. Denna kan göras under uppvägningstiden, vilken är totalt 1h och 15 min.
• Det är tillåtet att ta med fyllningen till bullar och wienerbröd, men den måste vara gjord från grunden och visas upp för domarna innan tävlingsstart.
• Det är tillåtet att ta med egenkokad sylt vilken ska visas upp för domarna innan tävlingsstart.
• Samtliga lag måste ta med sig egentillverkade anslag.
• Istället för att eleverna gör en prinsesstårta var ska de göra två mindre tårtor var, 2 x ca 18 cm Ø. En tårta kommer att smakas av juryn och den andra stå som bordsdekoration. Enbart tårtan till bordet behöver pikeras och dekoreras med marsipanrosor.

Kom ihåg att:
• Lagen måste koka vaniljkräm på plats. Denna kan göras under uppvägningstiden, vilken är totalt 1h och 15 min.
• Det är tillåtet att ta med fyllningen till bullar och wienerbröd, men den måste vara gjord från grunden och visas upp för domarna innan tävlingsstart.
• Det är tillåtet att ta med egenkokad sylt vilken ska visas upp för domarna innan tävlingsstart.
• Samtliga lag måste ta med sig egentillverkade anslag.
• Istället för att eleverna gör en prinsesstårta var ska de göra två mindre tårtor var, 2 x ca 18 cm Ø. En tårta kommer att smakas av juryn och den andra stå som bordsdekoration. Enbart tårtan till bordet behöver pikeras och dekoreras med marsipanrosor.

ANTAGNINGSFÖRFARANDE
Sista ansökningsdag är den 3 december 2021. Årets tävling begränsas till tio tävlande skolor. Vid fler än tio anmälda skolor förbehåller sig tävlingsledningen rätten att utse finalisterna genom en uttagning. Laget ska i samband med anmälan skicka in arbetsprover i form av film och bilder på produkter (enligt instruktioner nedan). Regerande mästare i Skolmästerskapen samt arrangerande skola är direktkvalificerade, resterande finalplatser tas ut genom en jurybedömning av filmer och bilder på produkter som skickats in av de skolor som anmält sig. Varje skola får bara anmäla ett lag. Senast den 10 december kommer finalistskolorna att utses och meddelas.

RÅVAROR
Då arrangörerna står för råvaror under tävlingsdagen behöver vi finalistskolornas lista på råvaror senast tre veckor innan tävlingsdagen, den 21 februari.

ANMÄLAN
Anmälan ska göras på bifogad blankett och fyllas i noggrant. Sänd också med recept, bilder och film enligt beskrivningen nedan.
Anmälan ska förutom ansökningsblanketten innehålla:
Film och bilder på uppslagning av matbröd. Filmen får gärna klippas eller levereras i sekvenser så den visar uppslagningen i effektiv tid.
• Film på rundrivning och uppslagning av 4 limpor
• Bild på färdigjästa limpor
• Bild på färdigbakade limpor
• Recept på matbrödet
Film och bilder på uppslagning av 15 vetebullar. Filmen får gärna klippas eller levereras i sekvenser så den visar uppslagningen i effektiv tid.
• Film från utkavling och uppslagning fram till jäsning
• Bild på färdigjästa bullar
• Bild på färdigbakade bullar
• Recept på vetedegen
Produkterna som filmas behöver inte vara de som sedan planeras att göras i en eventuell final. Momenten ska dock hålla hög klass för att ta laget vidare till final.
Film och bilder skickas via www.wetransfer.com eller www.sprend.com till mailadressen jesper@bageri.se, då de blir för tunga att skicka i vanliga mail. Bägge eleverna ska göra samtliga moment, filma gärna båda samtidigt bredvid varandra.
Välkomna med er anmälan, senast den 3 december, själva anmälningsblanketten nedan skickas till magdalena@bageri.se eller per post till: Sveriges bagare & konditorer, Magdalena Höglund, Box 55680, 102 15 Stockholm.

Använd bifogad blankett för person- och kontaktinformation.