Till minne av Kenneth Eliasson

Det är med stor sorg som vi har mottagit information om att Sveba Dahlengruppens tidigare huvudägare Kenneth Eliasson har avlidit i sviterna av Covid-19 vid åldern av 77 år.

Kenneths farfar Johan Adolf Eliasson grundande verksamheten 1948 tillsammans med sönerna Ingemar och Nils. Verksamheten hette då Borås Elmekano och var hemmahörande i en liten verkstad vid Holmens gård. År 1959 flyttade verksamheten till Fristad och fyra år senare 1963 bytte företaget namn till Svenska Bakugnsfabriken, Sveba. Kenneths far Nils var därefter VD i många år innan Kenneth, som hade börjat i verksamheten som 17-åring år 1960, tillträdde som VD 1982. Kenneth var enda barnet så för honom var det självklart att ta ansvaret för att leda företaget.

Den första januari 1990 förvärvade Kenneth och Sveba ett annat anrikt Borås företag, Dahlen, med en liknande historia och blev med detta en av de ledande producenterna av bakugnar i världen. Det nya företaget fick namnet Sveba Dahlen.  All verksamhet flyttades till Fristad och Kenneth som värderade lojalitet mycket högt bjöd in sex av sina närmaste medarbetare till att bli delägare i bolaget.

Kenneth var mycket strategisk och arbetade alltid på att sprida risker mellan olika marknader och bolag. Under sin tid etablerade Kenneth tidigt verksamhet i Baltikum och förvärvade dessutom två bolag, Glimek som tillverkade deghanteringsutrustning 1998 och Varimixer som tillverkar professionella vispmaskiner hemmahörande i Danmark år 2000.  Med detta så var Sveba Dahlengruppen skapad. Produkter från de olika verksamheterna finns nu i stort sett i alla världens länder.

Kenneth utmärkte sig för att vara en hedersman som alltid höll alltid vad han lovade. Hans sätt att alltid stå bakom och stötta sin verksamhet, sina kunder och sina medarbetare var utan tvekan en av de viktigaste byggstenarna i koncernen. Kenneth var mycket social, värnade alltid om andra och var mycket uppskattad av människor i hans närhet. När man samarbetade med Sveba Dahlen som medarbetare, kund eller på annat sätt så var man en del av hans familj.

Jag hade privilegiet att få vara med vid några av hans sista framträdanden i tjänst. Ett när han höll ett fantastiskt tal sommaren 2015 då hans danska bolag Varimixer tillsammans med sina distributörer från hela världen firade 100-årsjubileum. Ett annat när han höll tal för ett 50-tal av Sveba Dahlens distributörer från hela världen i Stockholm 2017. Månaden därefter såldes företaget till den amerikanska börsnoterade koncernen Middleby där vi är idag och Kenneth ”pensionerades” slutligen vid 74 års ålder.

Tack Kenneth för allt du gjort för dina olika verksamheter, för oss som har arbetat här och för dina kunder. Vi kommer alltid att minnas dig.

Våra tankar går till Kenneths fru, hans barn och deras familjer.

 

Peter Larsson och alla medarbetare och kunder i Sverige och runtom i världen.