För att uppmärksamma och hylla branschens unga bagare anordnar branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer sedan 1990 årligen tävlingen SM Unga Bagare. Nu är finalisterna för 2018 utsedda och konkurrensen är vassare än någonsin. Elva skickliga bagare gör upp om titeln Svensk Mästare för Unga Bagare den 14 mars i Göteborg.

Den 14 mars kl. 15:00 utses den vassaste och skickligaste bagaren bland Sveriges unga bagare i köpcentret Nordstan i Göteborg. I år har elva skickliga och kreativa unga bagare tagit sig vidare till finalen. Under fem intensiva timmar ska de visa prov på hantverksskicklighet genom att skapa smakfulla bakverk i fem olika kategorier: matbröd, frukostbröd, vetebröd, wienerbröd och en skulp-tur av bröd eller en tårta. För att kamma hem vinsten krävs dessutom både innovation och ett öga för vacker estetik.

De elva finalisterna tävlar om titeln Svensk Mästare för Unga Bagare, men tävlingen kommer vara en milstolpe i karriären för fler än vinnaren. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir nämligen uttagna till det internationellt framgångsrika Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i VM för Unga Bagare. Första- och andrapristagaren belönas dessutom med en fyra dagar lång inspirationsresa i Europa tillsammans med välrenommerade personer i branschen.

– SM Unga Bagare är verkligen en tävling för framtiden! Bland de bagare som deltagit tidigare år har vi sett många utvecklats till stjärnor inom yrket och många har också vunnit tävlingar såväl hem-ma som internationellt. Vi anordnar SM Unga Bagare för att ge unga svenska bagare den uppmärk-samhet och plats de förtjänar eftersom de är en viktig resurs för bageribranschen i Sverige, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer arrangör av tävlingen SM Unga Bagare.

Juryordförande för tävlingen är konditormästare Peter Halldén. SM Unga Bagare arrangeras under SM-veckan i Göteborg parallellt med Skolmästerskapen och Årets Bagare. Sveba Dahlen sponsrar eventet.

Juryn består 2018 av:

Peter Halldén, juryordförande och konditormästare med erfarenhet som både tävlande och domare i EM och VM Unga Bagare som till vardags driver Peters konditori i Falkenberg.

Moa Brink, tränare av juniorbagarlandslaget, bästa kvinnliga bagare i världen 2012, vunnit Nordiska Mästerskapen i bageri och till vardags bagare på Lundbergs konditori i Gröndal.

Johan Larsson, fd bagare numera säljare Sverige, Sveba Dahlen

Johan Landerhjelm, bagarmästare från bagerileverantören KåKå.

Conny Modig, bagare med utvecklingsansvar på NordMills.

 

Deltagare, från vänster på bild: Amanda Andersson, Gabriel Olsson, Lovisa Wiksten, Martina Andersson, Maja Westlund, Emelie Morelius, My Lindqvist, Patricia Eren, Lisa Linghäll, Montadar Kanbar och Jennie Svensson.

För mer information: http://www.ungabagare.se/