Skip to main content

Tysta och energieffektiva ugnar från Sveba Dahlen

Hållbar bakning - mindre energiförbrukning. Mindre energi. Större möjligheter. Mer lönsam bakning. Det är energieffektivitet från Sveba Dahlen.

I våra produkter har vi samlat all vår kunskap om bakning och energioptimering i ett unikt koncept. Resultatet blir att din energiförbrukning sänks, samtidigt som slutprodukterna blir precis lika goda som tidigare. Läs mer om våra energieffektiva produkter som är både tysta och anpassade för att förbättra arbetsmiljön i bageriet nedan.

Image
Energieffektiva ugnar Sveba Dahlen, värmen stannar i bakugnen

Värmen stannar i ugnen

Hur mycket energi krävs för att nå önskad baktemperatur? Går det att använda mindre? Frågor har gett svar som har gett förbättrad hårdvara. Bättre isolering håller kvar värmen och ugnen behöver mindre energi för att gå från avstängd till önskad baktemperatur.

Varmt på lång sikt

Allt börjar när ugnen startas och tillförs energi. Värmen som strömmar ut i ugnsrummet, och som är förutsättningen för slutprodukten, stannar inte för evigt. Men att få ugnen att bibehålla så mycket värme som möjligt under så lång tid som möjligt, är en av grundstenarna när vi utvecklar våra produkter. 

Det sitter i materialet

Principen att förbruka mindre energi genom att hålla kvar värmen är naturligtvis ganska självklar. Det betyder inte att arbetet för att nå dit är enkelt. Varje detalj som påverkar processen måste optimeras på bästa sätt för att ge resultat. I vårt sortiment har vi lagt stort fokus på att isolera på fler ställen än tidigare. Exempelvis har ugnarna och jässkåpen utrustats med välisolerade bottenplattor. Luckor och dörrar är en annan detalj där en förbättrad isoleringsteknik har använts. Förutom att isolera på fler ställen har vi även använt ett mer högvärdigt isoleringsmaterial.

Smarta detaljer

Vid sidan av isoleringen har ugnarna flera smarta egenskaper. Inbyggd ånggenerator som ger en riklig och jämn ånga i hela ugnsrummet, effektiva element, halogenbelysning och dubbla temperatursensorer är några av dem. Dessutom är sten­härdarna specialutvecklade för att ge både ett bra bakresultat och för att behålla värmen. 

Snabbare i starten

Om processen börjar när ugnen startas, bör den rimligen sluta när ugnen stängs av efter arbetsdagen. Så är det dock inte. En av de stora fördelarna med att vi nått en så hög isoleringsförmåga är att ugnen håller värmen länge även i avstängt läge. Därmed behövs mindre energi för att nå upp till rätt baktemperatur nästa morgon. Det sparar både kostnader och tid. 

Image
Trivsam arbetsmiljö anpassade tysta svala ugnar pizza bageri foodservice sveba dahlen

En bättre arbetsmiljö i bageriet och pizzerian

Den minskade ljudnivån. Den förbättrade arbetsställningen. Den höjda säkerheten. Arbetsmiljön är i allra högsta grad närvarande när vi utformar våra produkter. 

Trivsam vardag för bagaren

Att bröd, bullar och pizzor blir så goda som möjligt när de produceras med våra produkter är naturligtvis en grundförutsättning i vårt koncept. Men för oss är upplevelsen för den som dagligen arbetar med Sveba-Dahlen och Björn lika viktig. Våra produkter ska inspirera, underlätta och bidra till en trivsam och säker arbetsmiljö. I våra produkter har vi i flera avseenden inkluderat bättre ergonomi, lägre ljudnivå och en bättre omgivning för användarna. 

Kraften finns i produkterna

Det är ingen hemlighet att tunga lyft och obekväma arbetsställningar sliter på kroppen. Vi strävar hela tiden efter att du ska använda din kraft så skonsamt som möjligt. Våra brödlinjer och mixers är goda exempel på det. De utvecklas ständigt för att nå bästa möjliga ergonomi, vilket bland annat innebär gasfjädrar som underlättar vid uppfällning av rännor i rundrivare, samt elektrisk höjning och sänkning av kittlar. Ett alternativ till elektroniken är inbyggd mjuksänkning av kitteln som gör att den kan sänkas utan att du behöver hålla emot med en spak. När det gäller däckugnarna finns tryckande och dragande fjädrar som gör luckorna lätta att öppna och stänga.

Ugnar som är varma inuti men med svala ytor

Värme kan vara behagligt, men i ett begränsat köks- eller bageriutrymme är det lätt att värmeutstrålningen från ugnarna blir otrivsam. Isoleringsförmågan har då stor betydelse för mer än energiförbrukningen. Värmereflekterande ytskikt i ugnsluckornas glas och svala handtag hjälper till att skapa en behaglig och lagom tempererad arbetsmiljö.

Användarsäkerheten är viktig

Säkerhet är en annan ytterst viktig faktor i det dagliga arbetet. Det börjar från grunden genom att vi använder pålitliga, högkvalitativa material och komponenter från marknadens ledande leverantörer. Dörrhandtagen är utformade för att vara svala, ge ett bra grepp och säker dörrlåsning. Ugnsdörrarna är utrustade med kraftiga gångjärn med integrerad hållfunktion för att underlätta vid i- och urlastning. Självklart är ugnarna testade och godkända enligt gällande internationella kvalitets- och säkerhetsnormer.

 

Image
Goda produkter goda vinster med energieffektiva ugnar från Sveba Dahlen

Riktigt goda vinster

Dina recept lägger vi oss inte i. Däremot vet vi att lönsam bakning handlar om mer än goda smaker. Sveba Dahlens unika helhetskoncept ser till att alla ingredienser resulterar i affärer.

Finesser med flera effekter 

I Sveba Dahlens helhetstänk hänger alla delar ihop. Funktioner och finesser är inte isolerade, utan påverkar flera områden samtidigt. En energieffektiv detalj kan till exempel bidra till mer ekonomisk bakning, bättre arbetsmiljö, godare slutprodukt och en bättre miljö på samma gång. Energieffektivitet passar väl in i det tänket genom att ge många positiva effekter på både kort och lång sikt. Inte minst bidrar det till att du i slutändan kan göra bättre affärer. 

Lika gott som lönsamt

Kombinationen med effektivare hårdvara och energioptimerad mjukvara gör att du med hjälp av våra ugnar kan nå energibesparing på 35%. Men de innovationer som bidrar till det får naturligtvis inte påverka bakningen negativt. Du ska kunna leverera lika goda, i vissa fall till och med godare bakprodukter till dina kunder. Det är ju trots allt förutsättningen för att kunna sälja ditt hantverk. Megaflow är en innovation som kan illustrera det. Med megaflow tillförs mer luft i ugnen, men med samma hastighet som tidigare. Därmed blir luftflödet konstant i hela ugnsrummet och inga bröd riskerar att torka ut. Jämnare, effektivare och godare bakning.

Fördelad värme

Increased Baking Surface (IBS) är en annan innovation som vi är stolta över. Det patenterade systemet ger en växelvis rotering av sticket i ugnen och produkterna som bakas får då lika mycket värme på alla sidor. Bakningen blir snabbare, jämnare och energisnålare – resultat på både smak och i kassan.

Håll ångan uppe

Avbrott i produktionen är ytterligare en detalj som har granskats noggrant. Det mynnade ut i ett ångsystem vid namn Cascad. Systemet, som finns i V-Seriens ugnar, är byggt av aluminiumstavar och rostfritt stål, och ger kraftfull, ren ånga på kort tid. Ugnens återhämtning blir därmed mycket snabb, vilket ger möjlighet till kontinuerlig bakning utan avbrott. 

Energieffektiviteten märktes direkt - Sveba Dahlen levererar hos Kvickly Ribe

I den danska staden Ribe ligger en av butikskedjan Kvicklys (Coop) butiker, som är en stor dagligvaruhandelkedja i Danmark och som ägs av sammanlagt 1,3 miljoner medlemmar. Sveba Dahlen valde att besöka just Kvickly Ribe, eftersom man där valt att baka med våra produkter och kan påvisa, genom egna mätningar, att man sparar energi – mycket energi!

Mannen med det stora energibesparingsintresset heter Leif Andersen och han tar emot i bageriet, som sedan den 1 maj 2014 är utrustat med 2 stycken stickugnar C150 och ett jässkåp från Sveba Dahlen. Leif är ivrig att berätta om hur nöjd han är med ugnarna och menar att man direkt kunde påvisa en energibesparing – Leif uppmätte omgående en besparing på 25 kWh/dag – med samma arbetstid! Detta fastän man dessutom började baka mer (ca 35-40 bak/dag är normal produktion), då man fick uppdraget att baka till flera filialer. Trots denna produktionsökning är alltså förbrukningen av energi lägre än tidigare – Leif uppskattar att i snitt är förbrukningen nu 300 kWh jämfört med tidigare runt 450 kWh/dag.

Leif Andersen berättar vidare att det finns fler fördelar än energieffektiviteten med ugnarna, som är försedda med SD Touch-paneler. De har ett fantastiskt bakresultat då de bakar mycket jämnt – det gäller allt från rågbröd till wienerbröd. Han tycker också att ångsystemet är bra och gillar verkligen, som teknisk driftschef, att ugnarna är okänsliga för kalkbeläggningar! Dessutom är det smart med recepthanteringsfunktionen i panelen, som gör att butikens bakprogram för samtliga produkter alltid är detsamma. På frågan om han saknar något på ugnarna så tänker Leif efter en stund, men svarar:
– Nej, det gör jag faktiskt inte. Och jag kommer inte byta ugn heller. Däremot har vi framtidsplaner och då diskuterar vi en brödlinje. Men det ligger längre fram i tiden, då de flesta av våra maskiner är nya nu och fungerar bra.

På frågan hur Kvickly Ribe kom fram till att det var Sveba Dahlens produkter man skulle satsa på och inte ugnar i standardutförande, berättar Leif att man tillsammans med sin danska distributör Frederik Christiansen åkte på kundbesök och fick information från en bagarmästare där om hur ugnen fungerar och att den är energieffektiv. Då man tidigare var mycket nöjd med samarbetet med vår distributör och kände till varumärket Sveba Dahlen, med hög kvalitet på sina produkter – enligt flera bagarmästare, var det därefter lätt att fatta beslut. Ugnarna inhandlades och installationen gick bra. 

Leif berättar att det gick snabbt tills butiken kunde börja baka med full kapacitet:
– Tre man var här och installerade med golv och allt... sedan satte vi igång att baka! Det känns tryggt att baka med en Sveba Dahlen och med support från Frederik Christiansen vars servicemontörer är toppen! De vill alltid hjälpa till och kommer direkt om vi behöver dem. Det blir aldrig driftstopp här!