Vi har här satt samman några tips på hur du kan jobba för att sänka energiförbrukningen av våra bageriugnar. Våra ugnar tillverkas energieffektiva och välisolerade men det finns vissa saker som du kan tänka på för att ytterligare kunna spara energi. Söker du spartips till din pizzarestaurang? Klicka här
Genom att planera dagens arbete kan du spara mycket energi. Några frågor att ställa sig är:
Läs och inspireras av hur Sara Wennerström på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge jobbat med att energioptimera arbetet i bageriet. Kanske kan du få några fler tankar och idéer som du kan applicera på din verksamhet.
Ånga
Använd inte mer ånga än den bakade produkten behöver.
Spjäll
Se över användandet av spjället – förutom att släppa ut ånga släpper ett öppet spjäll också ut värme ur ugnsrummet.
Se till att börja baka så snart det går när ugnen är genomvarm för att inte ödsla energi. Det räcker med att värma upp ugnen 45 minuter innan bakstart.
Använd veckouret för att ha ugnen redo för bakning direkt när du anländer på morgonen samt för automatisk avstängning efter arbetsdagen. Med automatisk avstängning på önskad tid så står inte ugnen på i onödan efter stängning.
Använd ugnens energisparläge. Att inte använda energisparläget innebär att ugnen drar 3 gånger mer energi än om du använder läget eco mode. Genom några enkla inställningar i kontrollpanelen så ställer du in och aktiverar ugnens energisparläge. Med energisparläget sänks temperaturen till vald lägsta temperatur, stänger ugnens spjäll och dämpar panelens bakgrundsbelysning när ugnen inte använts under angiven tid. Ugnen aktiveras igen genom att användaren klickar på skärmen. Instruktion för hur du aktiverar energisparläge och eco-mode i SD-Touchpanel och SD Touch II panel finner du nedan.
Vid normal användning så kyler ugnens fläktar ned ugnsrummet i 1h efter avstängning för att torka ur ugnsrummet ordentligt från ånga och fukt. En energisparande åtgärd är att inaktivera fläkten vid avstängning av ugn. Avstängda fläktar rekommenderas inte vid hög salthalt i vattnet.
Kontakta vår supportavdelning för mer info
Ställ in din kostnad för 1000 kW/h i kontrollpanelens servicemeny för att kunna använda kostnadsgrafen. I panelens inbyggda energi- och kostnadsgraf håller du koll på energiförbrukning, samt kostnad för ugnen per avslutat bak, dag, vecka och månad. Genom att hålla koll på förbrukningen så finns möjlighet att optimera användningen av ugnen.
Säkerställ rengöring av fläkthjul och andra vitala delar för optimerad prestanda och drift och därmed energieffektivitet.
Vi erbjuder servicetekniker och Bagerikonsulent för konsultation på plats i ditt bageri gällande energioptimering av dina ugnar. Kontakta vår serviceavdelning för ett bokat besök.
Med Sveba Dahlens molntjänst Sveba Connect får du full överblick av dina ugnars förbrukning, service- och driftinformation samt användarstatistik.
När och var som helst kan du koppla upp dig med din dator, laptop, surfplatta eller smartphone för att få dina uppkopplade ugnars driftinformation i realtid för att kunna optimera användningen.
Få information om när det är dags för service, samt när det är dags att byta reservdelar i ugnen.
Håll koll på ugnarnas drift, användning, förbrukning i realtid. Se ugnarnas status, körtimmar, baktid, när ugnarnas ånga används, antal starter med mera för att beräkna driftkostnader och för att optimera användningen..
Se till att ha ugnens senaste mjukvara för optimerad drift. Spara tid och pengar med centrala mjukvaruuppdateringar. Uppdatera ungarnas mjukvara själv med ett klick, inga mer kostsamma och tidskrävande resor eller inhyrning av service för installation av ny mjukvara.