Man kan säga att Riccardo Birghillotti nästintill härstammar från pizzans ursprung efter att ha vuxit upp i italienska Florens där hans far och farbror drev en restaurang som låg mitt i stadens hjärta. Det var just där och då Riccardo lade grunden för en karriär inom matlagning med en extra portion kärlek till pizzan. Idag har Riccardo mer än 30 års erfarenhet av pizzabranschen och driver sedan 2016 en egen pizzeria i Alingsås, Sverige.
Intresset för att tävla inom pizza väcktes under senare år och 2017 tog Riccardo steget och tävlade i Pizza Champion Cup för första gången. Det gick mycket bra! Resultatet blev att han knep andra platsen i genren Pizza Gourmet.
Året efter, 2018, gick det ännu bättre då Riccardo tog hem titeln Pizza Chef of the Year och då fick åka till VM i Parma, Italien, för att visa upp sina färdigheter. Han landade på plats 17 av 400 tävlande pizzakockar från hela världen och erövrade titeln Sveriges bästa pizzabagare bland övriga svenska tävlingsdeltagare i VM.
Efter framgången i Parma fortsatte Riccardo sin resa i pizzatävlingar och det bar av till London och the European Pizza and Pasta show. Återigen placerade sig Riccardo som bästa svenska deltagare i tävlingen och landade på plats 11 av samtliga tävlande.
2023 deltog Riccardo i en internationell pizzatävling arrangerad av självaste Mr Pizzaiolo, Luciano Sorbillo, MSC Cruise Ambassadör i samarbete med MSC Cruise och placerade sig på plats 4 samt vann ett hedervärt sponsorpris.
Sedan år 2020 finns Riccardo med som jurymedlem i det nordiska mästerskapet Pizza Champion Cup. Han är också en av få svenskar som kan titulera sig äkta napolitansk pizzabagare då han är en av fem svenska pizzakockar som erhållit certifikat som pizzaiolo verace.
Certifikatet kan endast fås genom att bli godkänd hos den traditionella pizzaskolan, Associazione Verace Pizza Napoletana, som lär ut konsten i att baka äkta napolitansk pizza. Skolan publicerar alla pizzaiolos som mottagit certifikatet och visst hittar vi Riccardo här: https://www.pizzanapoletana.org/en/albo_pizzaioli/2665-birghillotti_riccardo
Vill du träffa Riccardo och se honom baka samt provsmaka hans pizzor så finns ett gyllene tillfälle på mässan GastroNord i Stockholm den 9 april 2024. Riccardo kommer då att baka traditionell napolitansk Margherita och Marinara i vår monter.
Han kommer också baka två sorters klassisk pizza varav den ena med mozzarella, basilika, parmaskinka, hyvlad parmesan, semi dry tomater och grön pesto. Den andra får en topping av tomat, mozzarella, basilika, stark salami, olivolja och riven pecorino-ost. Välkommen!