Skip to main content

Sofie Loirendal

Sofies resa till pizzabagare har inte varit självklar! Livet levdes från början i Stockholm med ett jobb som projektledare inom marknadsföring och reklam men i samband med att familjen växte fattades beslutet att flytta till Öland där ett framgångsrikt jobb inom den lokala politiken tog vid. Vid sidan om uppdraget som politiker provade Sofie under sommarmånaderna också på att jobba på ortens bageri, Kaffestugan i Böda, där hon trivdes mycket bra. Så pass bra att när frågan om att bli delägare dök upp tackade Sofie nästintill ja på stående fot. I samband med delägarskapet axlade Sofie ansvaret för kallskänken och en nysatsning av pastatillverkning och efter en inspirationsresa till Italien också utvecklingen för att servera pizza i större volym och med bättre och mer genomtänkta råvaror än tidigare.

Sofie, som alltid fascinerats av pizza, trodde trots sin fascination att hon aldrig skulle nörda ned sig så i ämnet pizza - men där hade hon fel! Nyfiken på att lära mer om pizzan åkte hon på en av Paulo Robertos resor till Italien där hon fascinerades av italienska råvaror. Senare deltog hon också i en pizzakurs hos Sandra Mastio i Malmö.

Sofie inhämtade kunskap och inspiration, smaker och förstod vikten av råvaror. Hennes egen deg utvecklades vidare liksom hennes val av topping. Hon insåg vilken skillnad temperaturen på ugnen gjorde, fängslades av hur degen verkligen lyfte sig vid högre grader, och Kaffestugan i Böda beslutade sig för att investera i en elektrisk högtemperatur-pizzaugn efter att några år kört småskaligt i en ugn med lägre temperaturförmåga.

Sofie packade med sin egen, unika deg och besökte BIC Scandinavia i Fristad för att provbaka den öländska degen i en pizzaugn från Sveba Dahlen. Det blev ett lyckat resultat, det blev helt enkelt en ”perfect match” mellan Sofies pizza och pizzaugnen från Sveba Dahlen då degen verkligen kom till sin rätt!

Image
Sofie Loirendal Pizzakock Personligt Sveba Dahlen

Med en fulländad deg tog sig Sofie därefter an den regionala pizzatävlingen Smålandsmästerskapen, en tävling som Sveba Dahlen sponsrade och där Sofie således kände sig trygg med både ugn och deg. Stolt och glad åkte hon hem med ett guld i bagaget men också med en känsla av att detta var stort och att hon nu fått ett erkännande av degen och sitt val av råvaror.

Motiverad till mer tävling anmälde sig Sofie därefter till det svenska mästerskapet Pizza Champion Cup. Tyvärr gick det inte hela vägen fram till vinst den gången. Den 1 februari 2024 tävlade Sofie återigen i Pizza Champion Cup och denna gången handlade det om Nordiska Mästerskapen. Sofie tog en imponerande 3:e plats i kategorin Nordic Best Gourmet Pizza.

Om du besökte Fastfood & Café & Restaurant Expo i Stockholm den 31 januari 2024 hade du chansen att träffa Sofie och bli inspirerad av hennes positiva attityd. Sofie bakade fina pizzor som besökarna fick provsmaka i vår monter G:20 under mässan.

Image
Sofie Loirendal Pizzakock Pizza Champion Cup Pizza Kaffestugan Sveba Dahlen