Skip to main content

Mikael Lundgren i juryn under Campionato del mondo di pizza - Pizza Senza Frontiere, Italy

Sveba Dahlen i juryn i Campionato del mondo di pizza - Pizza Senza Frontiere, Italy

Det var med stor ära, stolthet och ambition vår medarbetare Mikael ”Pizza-Micke” Lundgren tackade ja till att medverka som jurymedlem under Campionato del mondo di pizza/Pizza Senza Frontiere, i Rimini, Italien, den 18-20 februari 2024. För att bli antagen som jurymedlem krävs att man antingen är tidigare Pizzamaster, utbildar inom professionell pizzabakning eller har lång erfarenhet av råvaror, kvalitet och smak av pizza. Man behöver vara säker på smak och kombinationer av de råvaror, som utgör en exklusiv pizza. Mikael kvalar in under lång erfarenhet av råvaror, smak och pizza och är riktigt duktig på området.

Vinnaren i Pizza Senza Frontiere, vinner förutom den åtråvärda titeln världsmästare och den tjusiga pokalen, också att antas till tv-programmet Master Pizza Champion, som är den första och enda talangshowen tillägnad professionella pizzakockar från hela världen. Programmet är nu inne på sin 9:e säsong. Att vinna Master Pizza Champion, ett tv-program som sänds på Sky, innebär att vara den absoluta ”mästarnas mästare” i pizzabakning i världen.

Pizza Senza Frontiere jobbar för att alla pizzakockar, från varje nation och kultur, i glädje, vänskap och harmoni och med vissheten om att bli behandlad med respekt och på lika villkor, ge alla deltagare chansen att nå möjligheten att vinna.

Tävlingen har utvecklats enormt och 2024 deltog 650 tävlande. För Mikael Lundgren blev det många pizzor att smaka och bedöma under de tre dagarna som tävlingen pågick. Inte en helt enkel uppgift – även om man som Mikael verkligen älskar pizza! Vid avprovningen får juryn först en produktpresentation av pizzabagaren, därefter serveras en pizzaslice för bedömning. Då gäller det att som jurymedlem ha smaklökarna skärpta och vara redo för uppgiften.

Image
Enrico Fama grundare Pizza World Champion Games med Mikael Lundgren Sveba Dahlen

Mikael "Pizzamicke" Lundgren tillsammans med Enrico Fama, grundare av Pizza World Champion Games

Jag hade en strategi för hur jag skulle smaka varje pizza för att det skulle bli så rättvist som möjligt med bedömningen, säger Mikael och fortsätter; 

Först smakar jag alltid av pizzabotten genom att riva av en bit för att se om den är korrekt genombakad. Därefter smakar jag av toppingen tillsammans med den gräddade botten. 

Under tävlingsdagarna bakades 17 olika kategorier och man bakade både napolitansk och klassisk pizza samt dessertpizza, som samtliga skulle provsmakas och bedömas. Förutom jury och italienska pizzadomare så fanns också ett 20-tal influencers på plats. Influencers roll på tävlingen är att medverka i Juryn och förmedla tävlingen Campionato del mondo di pizza till olika typer av plattformar. På plats i år var till exempel Yuko Okuma från Japan, känd författare vars passion är att göra det italienska köket och pizzans råvaror kända genom sina böcker. 

Bedömningen gjordes genom att studera deg, tekniska moment, bakning, topping och ingredienslista samt avsmakning förstås! Varje jurymedlem lämnar in sin bedömning om max 100 poäng per bedömningskategori enligt Bakning, Smak och Kombination samt Utseende. Max poäng är 300. Mikael Lundgren fick avsmaka många fantastiska pizzor, hur var det?

Image
Mikael Lundgren Pizzamicke Yuko Okuma Japan Pizza Senza Frontiere Sveba Dahlen

Mikael "Pizzamicke" Lundgren tillsammans med Yoko Ukuma från Japan och Heikki Sikström från Finland.

Ja, det blev väldigt många pizzor att smaka av och jag är glad över att vi var fler i juryn som kunde enas om en vinnare! Mikael menar också att det hänt mycket under årens lopp inom matkulturen pizza, som tagit sig in i finrummet och på restauranger av högre klass;

Det är en stor förändring som skett under årens lopp inom området pizza. Koncept och experter har förändrats under de senaste åren och kvaliteten är betydligt högre idag än tidigare och pizza är mer accepterat som en maträtt som kräver sin kock, berättar Mikael och fortsätter;

Pizza äts och förenar oss över hela världen, över alla ålderskategorier och sociala grupper. Tillsammans kan vi förbättra världen med en pizza i taget!

Mer information om tävlingen och vinnare hittar du här

 

We ❤ Pizza 

Team Sveba Dahlen

Image
Mikael Lundgren jury pizza world championship sveba dahlen