Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig mer med Glimek

Här nedan får du svar på några av de vanligaste frågorna om Glimeks maskiner för deghantering och varför du skall välja en brödlinje eller enstaka maskiner från Glimek till ditt bageri. 

Allmänt om Glimeks brödlinjer och deghanteringsmaskiner

Varför har vi blå plastdetaljer på våra degmaskiner?

Att maskinerna har blå detaljer beror på livsmedelssäkerhet att göra. Glimeks deghanteringsmaskiner har blå plastdetaljer vilket gör det enkelt att se om någon bit skulle åka med degen ifall olyckan mot all förmodan skulle vara framme.

Vilbanor och vilskåp

När skall man välja ett vilskåp till sin brödlinje?

Ett vilskåp passar dig som producerar bröd vars deg kräver vilotid. Glimeks vilskåp har justerbar hastighet vilket medför justerbar vilotid. Därmed kan du enkelt ändra tiden det tar för degen att färdas genom skåpet för att passa olika typer av degar och bakade produkter. 

När skall man välja en vilbana till sin brödlinje?

Producerar du bröd vars deg endast behöver kortare vilotid så rekommenderas en vilbana. Exempel på deg med kort vilotid är mixade degar med råg- och vetemjöl. Om du har en deg som inte behöver någon vila kan du med fördel koppla rundrivaren direkt till långrullaren med hjälp en deghiss. 

Varför är det viktigt med rostfritt vilskåp?

Ett rostfritt vilskåp är enkelt att hålla rent. De rostfria ytorna är lätta att torka av vilket medför hög hygien. Med ett rostfritt skåp kan man också känna sig säker med att det inte faller ner färgflagor eller rost i degen som fallet kan vara med ett lackerat vilskåp. 

Hur räknar jag ut hur många vilkoppar jag behöver i mitt vilskåp?

För att räkna ut hur många effektiva vilkoppar ditt vilskåp behöver använder du följande formel: Önskad kapacitet (antal degbitar per timme) / 60 x önskad viltid i minuter = antal effektiva vilkoppar.

Degavvägare

Varför du ska ha en volymetrisk degavvägare från Glimek?

Alla degavvägare från Glimek är volymetriska. Att de är volymetriska innebär att degen sugs ner i delningskammaren där den skärs av med rätt volym på degen beroende på inställning. Tekniken gör det möjligt för degen att få olika jäsningstider och ändå få ett perfekt bakresultat eftersom trycket på den avskurna degen anpassas efter jäsprocessen. Tillvägagångsättet ger en luftigare skorpa och inga, eller väldigt få, kemikalier behöver tillsättas i degen. När man bakar hantverksmässigt samt känsligare bröd är den volymetriska metoden att föredra eftersom volymutvecklingen är mycket bättre jämfört med andra metoder.

Hur rengör och underhåller jag min Degavvägare SD180?

Följ stegen i nedan video för rengöring av din SD180 degavvägare.

Långrullare

Varför ska man ha en långrullare med vävd matta?

Glimeks långrullare är utrustade med en vävd matta för bästa resultat. En vävd matta absorberar fukt vilket gör att degen konsekvent bibehåller sin konsistens och formas på bästa sätt. På andra typer av mattor kan det samlas fukt vilket kan leda till att degens konsistent ändras, blir klibbig och fastnar.