Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig mer om däckugnar

Här nedan hittar du vanliga frågor och svar om däckugnar. Lär dig mer om Sveba Dahlens däckugnar och varför du skall välja en Sveba Dahlen ugn till ditt bageri.  

Varför skall jag välja en däckugn från Sveba Dahlen?

När du skall välja däckugn till ditt bageri så finns det många frågor att ta hänsyn till för att få ut så mycket som möjligt av ugnen. Troligtvis är ditt största krav att bakresultatet skall vara jämnt över hela däcket och dina bakverk gräddas jämnt och med samma kvalitet och utseende bak efter bak. Det vill säga att du med ugnen får en konsekvent och jämn värmefördelning och därmed har en pålitlig partner i bageriet.

Med en däckugn från Sveba Dahlen så får du en ugn som du alltid kan känna dig trygg med. Pålitlig drift, jämnt bakresultat och låg energiförbrukning. Ugnen anpassas utefter dina behov och du kan känna dig trygg med att vi finns till hands om du någon gång skulle stöta på problem.

Personlig rådgivning

När du vänder dig till Sveba Dahlen så får du alltid personlig rådgivning från någon av våra duktiga och engagerade medarbetare på försäljningsavdelningen. De hjälper dig hela vägen fram till leverans och ni reder tillsammans ut exakt vad du och din verksamhet behöver. Oavsett vad ni kommer fram till kan du känna dig säker på att du får en ugn som kommer ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas med bakningen.

Vilka modeller av däckugn finns det att välja på?

Sveba Dahlen erbjuder däckugnar i alla storlekar, allt från ugnar med ett däck som passar det lilla caféet till bredare och extra djupa ugnsmodeller med upp till fem däck för det stora bageriet. Sveba Dahlens däckugn är modulär vilket innebär att du kan utöka din däckugn med ytterligare däck om behov uppstår efterhand i verksamheten. Max antal däck är fem stycken.

Sveba Dahlen däckugn och arbetsmiljö

Sveba Dahlens däckugnar är tillverkade i robusta material med få rörliga delar och front i rostfritt stål som ger stabilitet, god hållbarhet, snygg finish och medför enkel rengöring. Ugnarna är ergonomiskt anpassade för att göra arbetet så behagligt som möjligt för bagaren. Till exempel har de låg ljudnivå och anpassad höjd på luckor, ben och placering av kontrollpaneler. Ugnsluckorna är dessutom utrustade med kraftig fjäder och blästrade handtag som förblir svala under bakningen. Ugnarna har tjock isolering som hjälper till att bevara värmen inuti däcket. Detta tillsammans med det effektiva värmesystemet och helsvetsade ugnsrummet ger både låg energiförbrukning och en behaglig arbetsmiljö för bagaren.

Värmeelement, effektvakt och strålningsskydd

Värmeelementen är placerade inne i de helsvetsade ugnsrummen och reglerar över-, under- och frontvärmen jämnt. Ugnen är försedd med effektvakt, som övervakar och styr effektuttaget. Däckugnen är utrustad med strålningsskydd, dubbla temperatursensorer samt turbofunktion, vilket gör att den snabbt når önskad baktemperatur och gräddar jämnt över hela däcket.

Varför är det bra med ett statiskt relä?

Våra däckugnar är utrustade med statiskt relä som tillåter att värmen regleras på ett mycket snabbt och effektivt sätt. Därmed får du fort en jämn och korrekt temperatur i ugnsrummet. Ett statiskt relä medför tystare drift utan mekaniska klick och utan rörliga delar. Detta ökar livslängden på däckugnen. 

Smarta funktioner för en enklare vardag

Ugnen har svarta ben med länkhjul, varav två är låsbara. Ugnen placeras enkelt på önskad plats och är enkel att förflytta vid behov, till exempel vid rengöring under eller bakom.

Beroende på hur mycket och vilken slutprodukt du skall baka så finns en mängd olika val. Förvandla till exempel din däckugn eller enstaka däck till stenugn med stenhärd och ånga som är ett måste vid stenugnsbakat bröd. Dessutom finns val som kondensationsenhet, imkåpa, dubbelglas i ugnslucka, högre ugnsrum, högtemperatursdäck, SD Touch II kontrollpanel med pekskärm, tydliga menyval, smart recepthantering, inspelning av recept, programmerbart veckoschema, energisparfunktioner samt energi- och kostnadsgraf. Ugnen kan också utrustas med avsättare för snabb och effektiv laddning och tömning.

En god totalekonomi i din investering

Valen är många till din ugn! Oavsett vilka val du gör så kan vi lova att ugnen kommer att prestera på högsta nivå! Ugnens noggrant utvalda komponenter, robusta material, design och låga energiförbrukning leder alla till en god totalekonomi med låg kostnad per bak, låga servicekostnader och jämna, fina bakresultat med konsekvent resultat. En central del i ditt bageri som du kommer ha mycket glädje av i många år framöver.

Varför skall jag välja en stenugn från Sveba Dahlen

Sveba Dahlens stenugnar finns i många av Sveriges största och mest kända bagerier och gräddar med mycket bra med jämnt resultat. De gör det dessutom till låg energikostnad. Sveba Dahlens stenugnar ger stora luftiga bröd med fin krispig skorpa. Ugnarnas värmeelement är placerade i ugnsrummet och ger en mjuk, jämn värme då den är utrustad med strålningsskydd över elementen som skyddar bröden från att brännas. Strålningsvärmen från elementen ger det stenugnsbakade brödet en mer rustik karaktär. Det kan också ge saftigare bröd då det inte finns något luftflöde i ugnen som torkar ut brödet.

Vilken ugn rekommenderas för en hantverksbagare?

Är du hantverksbagare är däckugnen den rekommenderade bakugnen för dig. Du får en god arbetsmiljö, jämn bakning, härliga bröd och pålitlig drift i många år framöver!

Vilka temperaturzoner finns det i däckugnen?

Alla ugnsrum är utrustade med dubbla temperatursensorer samt automatisk turbofunktion, vilket gör att ugnen snabbt når önskad baktemperatur och gräddar jämnt över hela däcket. Ugnsrummen har tre värmezoner fördelade över övervärme, undervärme och frontvärme. Detta ger ett optimalt bakresultat och dessutom snabb återhämtning efter att ugnsluckan öppnats.

Varför stenhärd?

Stenhärden är specialtillverkad för att ge en jämn och snabb värmeöverföring, optimal värmehållning samt kort återhämtningstid samtidigt som termisk stabilitet bibehålls. Stenhärden bidrar till krispig botten och att brödet får ett fint lyft. Utrustas ugnen med sten är också ett ångsystem med hög kapacitet ett måste. På så vis bakar du det perfekta stenugnsbakade brödet!

Värmen – varför läcker den inte ut i så stor grad?

Ugnen har värmebeständig isolering och helsvetsade ugnsrum som håller kvar värmen i ugnen. Kontrollpanelens smarta energisparläge sänker ugnstemperaturen till förinställt värde när bakning ej pågår. Den automatiska turbofunktionen värmer snabbt upp ugnen efter viloperiod eller öppnad ugnslucka. Däckugnen är dessutom mycket tyst i drift och den kraftiga isoleringen medför en svalare arbetsplats med svala handtag på ugnsluckan.

Vilka baktemperaturer kan jag köra i de separata däcken?

Sveba Dahlen däckugnar finns tillgängliga i flera olika bredder och upp till 5 däck, där du kan kombinera däck med galler för plåtar med däck försett med stenhärd. Däck med standardhöjd och extra höga däck, högtemperatursdäck med maxtemperatur 350°C eller standarddäck med maxtemperatur 330°C. I Sveba Dahlens kombinationsugn S-Serien är max baktemperatur i däcket 280°C.

Vad styrs från panelen?

Kontrollpanelerna erbjuder funktioner så som veckoschema med automatisk start och avstängning och energisparfunktion. Med SD Touch II panelen får du bland annat smart inspelningsfunktion av baksekvens, recepthantering för konsekvent bakning och snabb start, energi- och kostnadsgraf med mera.

Varför är det bra att ugnen har effektvakt?

Ugnen är dessutom utrustad med effektvakt. Det innebär att ugnen kan kopplas till en lägre säkring än vad ugnen egentligen behöver. Om en ugn till exempel drar 45A och bageriets säkring för ugnen är 32A så kommer säkringen lösa ut ganska omgående när ugnen är i gång. Då finns möjligheten att ställa in i ugnens parametrar att aldrig tillåta att hela ugnens effekt är på samtidigt. Ugnen prioriterar då effektuttaget efter en prioritetsordning. På så sätt behöver du kanske inte dra in ny el i lokaler där det är svårt att göra detta för att kunna köra en större ugn.

Vilken typ av ugn bör jag välja - däckugn eller stickugn?

Beroende på kvantitet och vilken typ av produkt du skall baka så bör du fundera på vilken ugn som passar ditt ändamål bäst. Har du funderingar över vilken ugn du skall välja? Tveka inte att höra av dig till någon av våra säljare på Sveba Dahlen, de är mer än glada att hjälpa dig.

Däckugn - är du en hantverksbagare som bakar rustika bröd med knaprig skorpa och botten så är det en däckugn som gäller. Våra däckugnar använder strålningsvärme som ger brödet en mer rustik karaktär. Du kan få saftiga produkter utan risk för uttorkning då ugnarna saknar luftflöde. Baktiden kan vara något längre i en däckugn jämfört med en stickugn. Däremot så har däckugnen en mjuk, jämn värme då den är utrustad med dubbla temperatursensorer och ett strålningsskydd över elementen. Är däckugnen utrustad med stenhärd så bidrar denna till en krispig botten och ett fint lyft av ditt bröd. Med Sveba Dahlens däckugnar bakar du allt från grova limpor och frallor till konditoriprodukter.

Stickugn - producerar du större mängder bröd eller kräver snabba baktider och ett effektivt arbetsflöde så är en stickugn att föredra. Sveba Dahlens stickugnar ger jämna bakresultat över hela sticket och erbjuder mer effektiv och rationell hantering av brödet än vid bakning i en däckugn. Med hastighetsreglering av fläktarna kan du sänka hastigheten på fläktarna vilket medför att du även kan baka lätta och ömtåliga produkter så som maräng och macarons som annars lämpar sig bäst i däckugn.

Hur fungerar däckugnens effektvakt?

Genom att aktivera däckugnens effektvakt kan du ansluta din ugn med flera däck till en lägre säkring än vad ugnen drar. Då har man möjligheten att ställa in ugnen att aldrig tillåta att hela ugnens effekt används samtidigt. Ugnen prioriterar därmed effektuttaget efter en prioritetsordning.  

Så här går det till:

Värdet anges till samma ampere som bageriets matade säkring till ugnen. Om ugnens strömkonsumtion överskrider detta värde kopplas det däck vars temperatur ligger närmast sitt bör-värde automatiskt bort tillfälligt genom pulsering för att spara på effekten. Notera att uppvärmningstiden blir längre för de däck som inte prioriterar värme. 

VAD FINNS DET FÖR FÖRDELAR MED DUBBLA TEMPERATURSENSORER I VARJE UGNSRUM?

Med dubbla temperatursensorer blir gräddningen jämnare från bröd till bröd över hela däcket.
Med sensorer på både över och under stenen reagerar och bakar ugnen mer lika oavsett var du placerar brödet i ugnen.