Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig mer om stickugnar

Här nedan hittar du vanliga frågor och svar om stickugnar. Lär dig mer om Sveba Dahlens stickugnar och varför du skall välja en Sveba Dahlen ugn till ditt bageri.

Varför skall jag välja en stickugn från Sveba Dahlen?

En stickugn är ett bra köp för den som vill ha en mångsidig och energieffektiv ugn. Med Sveba Dahlens stickugnar bakar du alla typer av produkter med bästa resultat. Med optimerade luftflöden levererar ugnen ett jämnt och fint bakresultat över hela sticket utan att torka ut den bakade produkten. Samtliga Sveba Dahlens stickugnar är utrustade med smarta funktioner, är ergonomiskt utformade och har detaljer som förenklar bakningen och vardagen i bageriet.

Vem kan köpa en ugn från Sveba Dahlen?

Sveba Dahlens stickugnar finns i storlekar som passar både butiker, caféer och bagerier av alla storlekar till semi-industriella och industriella bagerier. Beroende på hur stor din verksamhet är finns det fyra olika stickugnsmodeller att välja mellan som samtliga är anpassade efter volymen i bageriet. Sveba Dahlen har ministickugnar med fast stick och stora stickugnar med utrymme för 1 – 4 stickvagnar. Gemensamt för samtliga stickugnar är att de är flexibla och du kan i princip baka vilket bakverk som helst i dem. Från den känsliga marängen till frallor och limpor.

När ska jag välja en stickugn och inte en däckugn?

Med en stickugn ökar bageriets effektivitet, volym av bakat bröd och det ger också en mer rationell hantering av brödet än med en stenugn. Baktiderna och baktemperaturerna är kortare och lägre med en stickugn. Välj alltså en stickugn om du ska baka många olika typer av produkter som kräver kortare baktider och lägre temperaturer.

Vad är IBS - Increased Baking Surface System?

Sveba Dahlens stickugnar är alla utrustade med alternerande rotation, IBS - Increased Baking Surface System. Det innebär att sticket roterar åt båda håll under baktiden så att samtliga bakytor nås av lika mycket luftströmmar plus att bakytorna utökas på produkten. En stickugn utrustad med IBS ger kortare baktider, ett jämnare bakresultat och en mer kostnadseffektiv bakning.

Lastning och tömning av Sveba Dahlen stickugn

Lastning och tömning går smidigt på grund av smart designade dörrar som förblir öppna för att minska risken för bagaren att bränna sig och automatiskt rotationsstop som stoppar sticket i rätt riktning då baket är klart. Dessutom är ramperna för i- och urlastning noggrant utformade för att lutningen ska bli så minimal som möjligt och därmed underlätta för bagaren i vardagen.

Sveba Dahlen stickugn och arbetsmiljö

Ugnarna är välisolerade och behåller på ett effektivt sätt värmen inuti ugnen. Exteriören förblir sval under bakningen och det tillsammans med detaljer som utformningen av det ergonomiska handtaget, ugnarnas låga ljudnivå och den smarta multihållaren med magnetfäste för till exempel kniv och ugnsvantar på stickugnens framsida medför en förbättrad arbetsmiljö.  

Smart kontrollpanel – för både dig, miljön och arbetsmiljön

Samtliga stickugnar från Sveba Dahlen är utrustade med den moderna kontrollpanelen SD Touch II med pekskärm som hjälper dig i det dagliga arbetet. Med panelens veckoschema ställer du in när ugnen skall starta och stänga av sig samt vilken temperatur den skall värmas upp till. Därmed är ugnen varm och redo att bakas i direkt du kommer till bageriet. Med smart recepthantering kommer du snabbt åt dina favoritrecept och med ett klick så sparar du din senaste baksekvens. Med energisparfunktionen sparar du energi och med energi- och kostnadsgrafen så får du full kontroll över hur mycket din bakning kostar.

Sveba Connect molntjänst

Sveba Connect är en molntjänstlösning där du får information över samtliga dina uppkopplade ugnar. Du erhåller serviceinformation, central mjukvaruuppdatering, recepthantering och överföring av recept, information om ugnens elförbrukning, felkoder och mycket mer. Med Sveba Connect övervakar du samtliga stickugnar oavsett var de står från din dator eller annan hårdvara som till exempel din smartphone eller padda.

Baka känsliga produkter med en stickugn från Sveba Dahlen

Med Sveba Dahlens stickugnar kan du med hastighetsreglering av fläktarna till och med baka så känsliga produkter som maräng och macarons som oftast bakas i en däckugn.

Personlig rådgivning

Hos oss på Sveba Dahlen får du alltid personlig rådgivning. Våra säljare hjälper dig att hitta rätt stickugn för din verksamhet. Tillsammans tittar ni på ditt behov av volym och produkt som ska bakas av varje dag och därefter på vilken typ av stickugn som är bäst för just din verksamhet. Sveba Dahlen erbjuder service av samtliga maskiner som vi säljer och du kan vara trygg i att få hjälp om behov av service och reparation uppstår.

Vad är en konvektionsugn?

En konvektionsugn är en ugn som cirkulerar varmluft med hjälp av fläktar. Metoden att förflytta varmluft genom strömningar medför snabbare tillagning vid lägre temperaturer. Till skillnad mot många andra konvektionsugnar på marknaden så är samtliga av Sveba Dahlens varmluftsugnar / stickugnar utrustade med alternerande rotering av sticket. Rotationen medför att alla ytor träffas av den cirkulerande luften och att bakytan ökar, vilket medför en jämnare gräddning över hela sticket. Vi kallar det IBS – Increased Baking Surface System. Det medför inte bara jämnare bakning utan också kortare baktider och mer ekonomisk bakning.

Temperaturen i en stickugn

Temperaturen stiger cirka 10 grader i minuten i en stickugn från Sveba Dahlen. Dess max temperatur är 300°C.

Vilken typ av ugn bör jag välja - däckugn eller stickugn?

Beroende på kvantitet och vilken typ av produkt du skall baka så bör du fundera på vilken ugn som passar ditt ändamål bäst. Har du funderingar över vilken ugn du skall välja? Tveka inte att höra av dig till någon av våra säljare på Sveba Dahlen, de är mer än glada att hjälpa dig.

Däckugn - är du en hantverksbagare som bakar rustika bröd med knaprig skorpa och botten så är det en däckugn som gäller. Våra däckugnar använder strålningsvärme som ger brödet en mer rustik karaktär. Du kan få saftiga produkter utan risk för uttorkning då ugnarna saknar luftflöde. Baktiden kan vara något längre i en däckugn jämfört med en stickugn. Däremot så har däckugnen en mjuk, jämn värme då den är utrustad med dubbla temperatursensorer och ett strålningsskydd över elementen. Är däckugnen utrustad med stenhärd så bidrar denna till en krispig botten och ett fint lyft av ditt bröd. Med Sveba Dahlens däckugnar bakar du allt från grova limpor och frallor till konditoriprodukter.

Stickugn - producerar du större mängder bröd eller kräver snabba baktider och ett effektivt arbetsflöde så är en stickugn att föredra. Sveba Dahlens stickugnar ger jämna bakresultat över hela sticket och erbjuder mer effektiv och rationell hantering av brödet än vid bakning i en däckugn. Med hastighetsreglering av fläktarna kan du sänka hastigheten på fläktarna vilket medför att du även kan baka lätta och ömtåliga produkter så som maräng och macarons som annars lämpar sig bäst i däckugn.

Hur får jag jämnare bakresultat?

Sveba Dahlens stickugnar är utrustade med det egenutvecklade, patenterade IBS-systemet för växelvis rotering (Increased Baking Surface). Genom att rotationen växelvis byter rotationshåll förses produkterna som bakas med lika mycket värme på alla sidor. IBS-systemet ger en snabbare, jämnare och mer energisnål bakning. Det kommer att märkas både på smak och i kassan!

Vilka fördelar får jag med Sveba Dahlens SD Touch 2 panel?

Sveba Dahlens användarvänliga kontrollpanel SD Touch II för bageriugnar medför en enklare och energisnålare vardag för bagaren. SD Touch II panelen ger dig full kontroll över bakprocessen, temperaturer, tider och bakningsekonomi.

Du får bland annat:

Veckoschema
Kontrollpanel har ett smidigt veckoschema med automatisk start och stoppfunktion. Ställ in önskad temperatur och veckodag, samt starttid så är ugnen varm och redo att bakas i när du kommer till bageriet.

Spela in baksekvens
Vid manuell bakning kan du vid avslutat bak välja om du vill spara sekvensen som ett recept. På så sätt kan du enkelt återanvända ett perfekt ugnsrecept med korrekta inställningar om och om igen.

Recepthantering
Smidig recepthantering som erbjuder skapande av nytt recept med upp till 8 olika inställningar för temperatur, ånga och spjäll. Döp receptet och ladda in en bild för extra tydlighet. Spara favoritrecept för snabb åtkomst.

Butiksläge 
Med ugnens butiksläge kan den vanlige användaren endast komma åt bakning med förprogrammerade recept, därmed kan man känna sig säker på att ugnsinställningarna för baket blir exakt samma varje gång som receptet används. Detta gäller oavsett om det är olika personal eller olika ugnar och butiker.

Kostnads- och energigraf
Genom att ange din kostnad för elen vid 1000 kWh så kan du i ugnens kostnads- och energigraf följa energiförbrukning och energikostnad för ugnen. Se elförbrukning och kostnad per månad, vecka eller dag. Du kan också vid färdig baksekvens se kostnad för just det baket. 

Energisparläge och energiinställningar
Med kontrollpanelens energisparläge sänks temperaturen till vald lägsta temperatur, stänger ugnens spjäll och dämpar panelens bakgrundsbelysning när ugnen inte använts under angiven tid. Ugnen aktiveras igen genom att användaren klickar på skärmen. Genom att använda sig av eco-läge drar ugnen ner mot 3 gånger lägre energi än när det är inaktivt.

Vilka fördelar får jag med stickugnens slow start funktion?

Sveba Dahlens stickugnar är utrustade med en slow start-funktion som ger en mjukare bakprocess då rotationshastigheten är lägre vid start. Funktionen förenklar vid bakning av sprödare och mer ömtåliga bakverk. Mjuk och gradvis accelererande rotation stickvagnen vilket minskar risken för att känsliga produkter skall röra sig av stötar, slag, eller vibrationer. Standardval för Sveba Dahlens stickugnar V-Serien och I-Serien. Tillval för C-Serien.