Nu är det avgjort vilka konditorer som kommer att göra upp om titeln Årets Konditor 2023. Finalen som avgörs under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 10 november. Årets tema i Årets Konditor är Old School med fri tolkning. Konditorerna har under finaldagen 7 timmar på sig att presentera fyra tårtor vilka totalt ska räcka till 40 personer, samt ytterligare en tiobitars-tårta till juryn.
Förutom detta skall de också presentera tolv eclairer. Fyllningen till eclairerna skall innehålla råvaror från en hemlig råvarukorg som de tävlande erhåller på finaldagen. Slutligen ska finalisterna tillverka tio bitar som skall vara en tolkning av en klassisk kondisbit och doppas i tempererad choklad eller ha dekor av densamma. De tävlandes finalbord dukas sedan upp i ett eget designat ”skyltfönster”, ett för varje finalist
Sveba Dahlen är huvudsponsor för tävlingen och ser fram emot en spännande final med kreativa och högklassiga bakverk, stor publik och mycket entusiasm. Vi önskar samtliga tävlande lycka till och att ni får bästa möjliga uppladdning inför tävlingen.
Utifrån temat Old School ska finalisterna under tidspress kreera bakverk som håller hög smakprecision, estetisk och kreativ höjd samt visar på teknisk skicklighet. Konditorernas tävlingsbidrag bedöms av en smak- och en metodjury. Vinnaren av tävlingen får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer 2023. Dessutom vinner segraren 40 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära titeln Årets Konditor.