Hoppa till huvudinnehåll

Här är finalisterna i SM Unga Bagare 2022!

Finalen i SM Unga Bagare 2022 närmar sig och nu kan vi äntligen presentera de sju finalisterna! Bland de sju finalisterna har vi den kommande vinnaren som kan titulera sig svensk mästare bland unga bagare 2022, samt en plats i det svenska juniorbagarlandslaget. Finalen går av stapeln på Ester Mosessons gymnasium den 16 mars i Göteborg och arrangeras av Sveriges bagare & konditorer tillsammans med Sveba Dahlen, KåKå och Nordmills. Finalen kommer att sändas live digitalt och vi kommer dela med oss av en länk för att följa tävlingen.  Under finalens fem timmar skall de tävlande skapa goda och kreativa bakverk inom fem olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd. För att vinna krävs en enastående insats och stor hantverksskicklighet, teknik, kreativitet och nytänkande. I juryn hittar vi bland annat Sveba Dahlens försäljningschef Niklas Alricsson.

"SM Unga Bagare är där nästa stjärnskott föds! Årets startfält är ett skickligt och kreativt gäng med mycket talang. Det är det trettioandra året i rad som vi genomför tävlingen och det är fortfarande lika roligt att se de unga, hungriga och förväntansfulla bagarna göra upp om guldmedaljen. I SM Unga Bagare tar brödet verkligen plats som den stora stjärnan och briljerar som både gott, nyttigt och vackert" - Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Här är de sju finalisterna i SM Unga Bagare 2022 som skall göra upp om vem som blir svensk mästare bland unga bagare:

Alice Olsson, 19 år, bor i Nybro, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad.

Andrea Wiberg, 22 år, bor i Helsingborg, arbetar på Backhaus Bageri och Café.

Elin Lundahl, 22 år, bor i Sölvesborg, arbetar på Ritz konditori och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad.

Emmie Jonsson, 20 år, bor i Mönsterås, arbetar på Vamos Bistro och Bar i Kalmar.

Linnéa Cederberg, 20 år, bor i Mölndal, arbetar på Gunneboslott Kaffehus och Krog och studerar vid Studium i Göteborg.

Max Collin, 19 år, bor i Kristianstad och Uppsala, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad och arbetar på Güntherska Hovkonditori och Schweizeri i Uppsala.

Tindra Lundegård, 19 år, bor i Södertälje och Kristianstad, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad.

"SM Unga Bagare är där nästa stjärnskott föds! Årets startfält är ett skickligt och kreativt gäng med mycket talang. Det är det trettioandra året i rad som vi genomför tävlingen och det är fortfarande lika roligt att se de unga, hungriga och förväntansfulla bagarna göra upp om guldmedaljen. I SM Unga Bagare tar brödet verkligen plats som den stora stjärnan och briljerar som både gott, nyttigt och vackert" säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Om tävlingen SM Unga Bagare

I tävligen SM Unga Bagare tävlar bagare i åldern upp till 24 år och finalisterna har blivit utvalda av en erfaren jury. SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna Sveba Dahlen, KåKå och Nord Mills.

Under SM Unga Bagare ska finalisterna baka:

  • 12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden).
  • 45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag.
  • 45 stycken bullar, tre olika varianter.
  • Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.
  • Skådebröd - Skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.

Som stolt sponsor ser vi på Sveba Dahlen ser fram emot att följa alla skickliga och inspirerande unga bagare i finalen och önskar samtliga lycka till!

Foto av: Natalie Greppi.