Ett STORT GRATTIS till Hilma Strömberg som välförtjänt tog hem titeln Årets Konditor 2024!
Efter två intensiva tävlingsdagar korades Hilma Strömberg, till vardags konditor på Clarion Hotel Draken i Göteborg, till Årets Konditor 2024 och därmed blivit Svensk Mästare i konditori. Med sin tolkning av temat "Framtid" imponerade hon på juryn med sitt exceptionella hantverk och kreativa tolkningar.
Hilma tävlade mot fyra av Sveriges bästa konditorer och hade tio timmar, fördelat över två dagar, på sig att skapa fyra tårtor, 24 praliner, en glassuppsättning i "take-away"-format och 20 bakelser. Hennes verk genomsyrades av en vision att bevara och använda naturens råvaror, något som speglades i både smak och presentation.
I juryn återfanns Sveba Dahlens försäljare Mikael Klack med en fin bakgrund som bagare och konditor tillsammans med flera högprofilerade namn inom bageri, konditori och matlagning.
Juryns motivering lyder:
Med en djärv vision för framtiden har årets vinnare skapat bakverk som bjuder på en smakresa utöver det vanliga. Varje tugga balanserar fyllig intensitet med subtil elegans, och presentationen överraskar lika mycket som den förför. En ren precision genomsyrar hela hantverket.
Sveba Dahlen är en av huvudsponsorerna till Årets Konditor.
- Vinnaren Hilma Strömberg har verkligen visat prov på ett riktigt vackert hantverk, en särskild skicklighet och elegans. Hennes tolkning av årets tema framtid, med fokus på att bevara och använda det som naturen har att erbjuda, genomlyste alla moment och hon visar på en otrolig höjd med sina läckra bakverk. Finalfältet bjöd hård konkurrens med många spännande tolkningar på temat Framtid. Hilma kom ut som årets självklara stjärna, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor.
Såhär reagerade Hilma själv sin vinst i Årets Konditor:
- Det här känns helt overkligt och jag ser så mycket fram emot mitt år som Årets konditor! Mitt vinnarkort tror jag var att jag fick till helheten, både smakerna och tekniken. Alldeles extra nöjd är jag över tårtan, där smakerna satt och jag fick till sockerdekorationerna perfekt. Jag är så stolt över det jag presterade idag. Det känns helt och hållet ”jag” och att kunna ta till vara på vad naturen bjuder är ett måste för att vi ens ska få en framtid
1. Hilma Strömberg, 25 år från Orust, bor i Göteborg och är konditor på Clarion Hotell Draken.
2. Wictor Winqvist, 23 år från Ängelholm, bor i Stockholm och är chefskonditor på Operakällaren.
3. Montadar Kanbar, 27 år från Spånga, bor i Järfälla/Jakobsberg och är konditor och bagerichef på Bullar och Bröd i Stockholm.
Delad fjärde plats utan inbördes ordning:
Erik Möller, 36 år från Donsö, bor i Göteborg och är konditor på Clarion Hotel Post.
Johanna Rampitsch, 29 år från Nynäshamn, bor i Älvsjö och är konditor på Resarö Paviljongen.
Hilma Strömberg, Vinnare Årets Konditor 2024
Tema Framtid, bakverk av Hilma Strömberg, Vinnare Årets Konditor 2024
Wictor Winqvist, andra placering Årets Konditor 2024
Foto: Sveriges bagare & konditorer och Per Erik Berglund/Znapshot AB.
Montadar Kanbar, tredje placering Årets Konditor 2024