Hoppa till huvudinnehåll

Internationella världsmästaren i pizza som slagit rot i Falsterbo

Mike Arvblom Pizza på Strandbadsvägen i Falsterbo är den amerikansk-italiensk-inspirerade restaurangen som började från en hål-i-väggen rörelse till en etablerad och välrenommerad restaurang med både kristall, Dom Perignon och flärdfulla gäster på listan.

Restaurangen ägs och drivs av bröderna Mike och Dan Arvblom, som har en stor portion kärlek till pizzan. Faktiskt så stor att Mike Arvblom i princip vigt sitt liv till att först utveckla en egen, unik pizzadeg till att sedan kamma hem guldet i VM i pizza 2011 för att därefter fortsätta sin resa som jurymedlem i de flesta pizzatävlingar runt om i världen. Dessutom har Mike och Dan startat upp tävlingen Pizza Champion Cup i de nordiska länderna. En tävling där professionella pizzabagare tävlar om ärorika titlar kring pizzabakning med möjlighet att få representera Sverige i VM. Kort sagt – dessa båda amerikanskfödda män kan pizza!

Gästerna som besöker restaurangen beställer till största del pizza även om man också serverar både pasta och sallad. Bland cirka 25 sorters pizza är det ”Mike’s famous season pizza” som är mest populär och som också rekommenderas på restaurangen. Fyllningen består av tomatsås, ost, pepperoni, skinka och färska skogschampinjoner.

Störst säsong är sommaren. Då öppnar man upp för lunchgäster, ställer ut glassvagnen och utvidgar personalstyrkan till ca 25 personer.

- Vi kallar det ”Mike in the park”, skrattar Mike och fortsätter;

- Det är väldigt populärt. Vi flyttar utomhus då vi har ett naturskönt läge intill naturreservatet och en unik strand som båda lockar gäster från Bird Show och Horse Show.

Trycket på restaurangen blir förstås hårt under säsong;

- Sommaren är vansinnig, man nästan gråter! utbrister Mike och berättar vidare att allt egentligen handlar om logistik för att få köket att fungera optimalt. Utrymmet är så litet och efterfrågan så stor, jag hinner knappt ta emot pizzorna från nätbandet, menar Mike.

Image
Mike Arvblom Restaurang Pizzeria Falsterbo Referenskund Sveba Dahlen

Med cirka 1 000 st pizzor per dag under högsäsong är det inte svårt att föreställa sig trycket på köket och personalen. När Mike investerade i restaurangens pizzaugnar var det tre faktorer som var extra viktiga: ugnen skulle baka snabbt, det skulle vara en varmluftsugn och den skulle vara ventilationsfri. Snabb eftersom Mikes unika deg kräver att gräddningstiden är kort, detta för att få till den perfekta krispigheten på pizzan oavsett topping. Utrustad med varmluft eftersom den då bakar extra jämnt och för att det är lättare att hitta rätt baktid och baktemperatur på en varmluftsugn, tycker Mike. Ventilationsfri för att kunna ställa den i köket utan att behöva investera i dyr utsugningsanläggning och för att slippa lukta matos efter ett arbetspass.

Mike kom i kontakt med Sveba Dahlen sedan han börjat leta efter reservdelar till sin ugn av annat fabrikat. Det visade sig då vara svårt att få tag i både servicetekniker och reservdelar. På grund av ovissheten av hur långt driftstopp det kunde tänkas bli, började Mike titta efter andra modeller. Han tittade bland annat då på Sveba Dahlens pizzaugnar och när Sveba Dahlen sedan blev återförsäljare för TurboChef i Sverige blev valet ganska enkelt. Efter att ha provbakat med sin egen deg i provbageriet i Fristad, föll valet på två stycken TurboChef HhC2620, som är en tunnelbandugn.

- När jag tog kontakt med Sveba Dahlen hade de allt; ugn, serviceavtal, reservdelar, trygghet – ja, valet blev lätt! säger Mike och fortsätter;

- Jag hade bakat med Svebas ugnar också på flygplatsen i Köpenhamn, men då P-Serien. Jag var med i investeringsbiten för restaurangen och vi köpte då en P-Serieugn med tre däck, vilken gått varm sedan installation. Den bakade mycket jämnt och bra – man satte in pizzan och tog ut den när den var klar. Vi behövde inte tänka på hur vi placerade pizzorna i ugnen eller på att rotera dem. Det var bara att grädda!
Jag vet att man investerat i ytterligare en likadan ugn ganska nyligen,
avslöjar Mike.

Image
Mike Arvblom världsmästare pizza Turbochef Tunnelpizzaugn HhC2620 Sveba Dahlen

Mike är mycket nöjd med valet av TurboChefs tunnelbandugn, som är försedd med både katalysator och dual band (delat band). Med delat band får man två band med individuell drivning, vilket ger möjligheten att bestämma olika tillagningstid på banden. Därmed är det lätt att tillaga olika rätter på de separata banden samtidigt. Ugnen har bra ventilation och det fastnar inget matos i kläder och hår. Dessutom brukar Mike använda knappen för strömbesparingsläge så snart trycket på beställningar sjunker i restaurangen.

- Funktionen för strömbesparingsläge är super, då sparar jag in cirka 30 % energiförbrukning, säger Mike.

Installationen av ugnarna skötte Mike själv. Han menar att det gick mycket fort från beställning till installation, han fick till och med ugnarna före utsatt tid.

- Ugnarna är av modell plug & play, så det gick snabbt att installera. Sedan körde jag temperatur- och tidsinställningar, tog kanske 30 minuter, därefter var det klart för bak!

Idag har ugnarna gått under tre års tid och de har aldrig krånglat. Faktum är att Mike inte ens bytt någon reservdel.

- Ugnen säger till när fläktar ska kontrolleras och när den ska rengöras, det är bra! Så jag brukar agera när jag får meddelandet och det har funkat fint ännu så länge! berättar Mike.

Inspiration hämtar Mike från hela världen. Han reser gärna till USA, Italien, Kina och London för inspiration men hämtar också idéer under sina juryresor runt om i världen, både vad gäller smaker och teknik.

Vad är då hemligheten bakom en av världens bästa pizzor? Jo, degen! Och att man placerar toppingen precis rätt på pizzan och tar hänsyn till om just toppingen till exempel innehåller vätska innan den gräddas snabbt, hälsar Mike och gör sin berömda gest - tummen upp!

Image
Referenskund Sveba Dahlen turbochef tunnelpizzaugn hhc2620 Mike Arvblom

Relaterade produkter

Tunnelpizzaugn HhC 2620

Tunnelpizzaugn HhC 2620 är Turbochefs största ugn i tunnelugnsutförande. Med HhC2620 får du en...

Läs mer