Passion och livsstil – det är vad vi gör, inleder Malin Jagetun vårt samtal om sitt och sambon Oskar Lorentzons hemtrevliga surdegsbageri och café, som är beläget intill Säveån i klassiskt svensk, lantlig miljö bland skog, beteshagar och islandshästar mellan småstäderna Borås och Alingsås.
Just passionen har verkligen drivit paret till var de befinner sig idag. Inte bara yrkesmässigt utan också privat, då deras kärlek till varandra faktiskt uppstod under resans gång till att etablera sig som nya ägare till Vänga kvarncafé. Men låt oss ta det från början då man inte kan annat än att låta sig ryckas med i deras gemensamma framgångssaga.
Malin är en kreativ själ som en dag kände att hon ville göra något annat, nytt och skapande i sitt liv. I sina händer hade hon en känsla för hantverket och älskade att sätta dem i kreativa projekt. Hon bestämde sig för att gå en yrkesutbildning till bagare. Därefter gick det ganska fort. Inom ett år efter att utbildningen var genomförd gjorde Malin slag i saken och öppnade eget. Nu fick hon producera kreativa tårtor i olika former och smaker vilket hon tyckte var otroligt roligt. Men också tidskrävande och det stod ganska snart klart för henne att bageriet behövde mer vardagliga produkter i försäljningsdisken för att få det att gå runt ekonomiskt. Malin började då experimentera med surdegsbröd, som hon tyckte var spännande och på den tiden också nytt på marknaden. Hon är därmed i princip självlärd vad gäller surdegsbröd och att baka detta. Till en början blev det mycket experimenterande för att få deg och smaker till önskvärt resultat.
Jag älskar att ”gosa med degen”, skrattar Malin och att hon gör det och gör det bra vittnar alla diplom och utmärkelser som hon fått för sina surdegsbröd och bullar om.
I entrén till caféet hänger flera diplom och statyetter som alla vittnar om Malins framgångar med sitt surdegsbröd. 2019 och 2023 ställde Malin upp i Svenska Mästerskapen och 2022 i Nordiska Mästerskapen i Mathantverk* och samtliga år kom hon hem med 4 nya diplom. Det innebär att alla bröd som säljs i bageriet är medaljörer, förutom valnötsbrödet, men det har aldrig varit med och tävlat!
Man bedömer på utseende, smak, hantverket, kunskapen och hur det är snittat och så vidare, berättar Oskar, som är märkbart stolt över utmärkelserna.
Utöver det storslagna brödet har man också vunnit SM-guld för bästa Kanelbullen och ett silver för sin exemplariska Kardemummabulle.
Det var 2019 som möjligheten att ta över Vänga kvarncafé uppstod. Det var faktiskt Oskar, som på den tiden arbetade som rådgivare för småskaliga livsmedelsproducenter, som kom med idén till Malin att förvärva caféet, vilket var väl etablerat och ett känt besöks- och turistmål. Och här någonstans uppstod magi då paret samtidigt förälskade sig i varandra och bestämde sig för att satsa på Vänga kvarncafé tillsammans.
Resan har inneburit mycket jobb och intensiva år för paret både privat och arbetsrelaterat. Men idag driver man ett fullskaligt bageri med café där varje morgon inleds med baka ut brödet och sätta nya degar inför nästkommande dag. Så snart caféet öppnas bakas konditoriprodukter för att ha i disken. Vid lunchtid slås bröd upp och sätts på kyl-jäs på eftermiddagen.
Man är aldrig sysslolös i ett bageri, säger Malin glatt.
Inspirationen då, varifrån får paret den? De funderar en stund på frågan men kommer fram till att det nog till största del är från andra bagerier, de kallar sig klassiskt yrkesskadade och äter bröd på andra ställen, tittar på deras montrar och hur de gjort olika moment. Sedan är förstås social media en bra inspirationskälla men Malin har också många egna idéer som hon går och filar på.
Man vill gärna ha någon nyhet men hos oss väljer de flesta traditionella produkter när de ska fika. Som klassisk mazarin, morotskaka eller en brownie, menar Oskar.
Vi har ibland croissant och bakelser, men de säljer bäst under sommaren, fast då har vi inte riktigt tiden, skrattar paret.
Sommaren är nämligen tiden på året då man har flest besökare och då har man öppet både café och bageri 7 dagar per vecka. Vänga Kvarncafé är ett populärt turistmål där turisterna dels besöker den gamla kvarnen, som år 2025 varit i funktion i 175 år, dels också tar en promenad längs den vackra Kärleksstigen som går längs ån, eller vandrar över Vänga Mosse Naturreservat för att sedan fika i den lummiga och avkopplande miljön. Malin och Oskar uppskattar antalet gäster till cirka 50 000 under ett år och Vänga Kvarncafés omsättning uppgår idag till cirka 4 miljoner kronor. Antalet gäster innebär att näst efter Borås Djurpark är Vänga Kvarn störst besöksmål i Borås kommun. För att täcka personalbehovet är man nästan 4 heltidsanställda personer under lågsäsong och utökar med ca18 st säsongsanställda under sommarmånaderna.
Det är också från besöksmålet Vänga kvarn som mjölet till allt bröd som bakas mals. Detta är en oerhört viktig faktor då det är bra råvaror, KRAV-märkt och kulturspannmål samt hantverket i centrum som står Malin och Oskar varmt om hjärtat och där fokus ligger på nyttigt och hållbart vad gäller all produktion. Känslan av ett nymalet mjöl från byggnaden intill är också fantastisk och säkert en del av de hemliga ingredienserna i de framgångsrika surdegsbröden, som bland annat är i kombinationerna och smakerna Dinkel & Honung, Aprikos & Hasselnöt, Rostade Fröer, Kvarnens Ljusa, Danskt Rågbröd och Sesambröd.
Vi har en trogen kundkrets som kommer och handlar bröd hos oss, en del åker många mil och handlar på sig ett lager bröd och tar en fika, innan de åker hemåt igen. Det tycker vi är väldigt trevligt, säger Malin.
Surdegsbrödet och övriga produkter som säljs och serveras gräddas i trotjänaren från Sveba Dahlen, som är en D-Serien däckugn med två däck utrustade med ånga och sten. Idag funderar man på att utöka ugnen med ytterligare ett däck då volymerna på produkter som ska bakas fortfarande ökar. Man har också behov av ytterligare ett jässkåp och drömmer i framtiden om en bullrivare.
Vi är väldigt nöjda med ugnen, den bara går och går och gör sitt jobb. Att det blev just Sveba Dahlen kändes självklart då den har bra kvalitet, tillverkas nära oss och vi har nära om vi behöver service eller reservdelar, säger Oskar.
Upplever verkligen maskinerna som jättebra! Vi har inte läst på om ugnens finesser och använder inte veckoscheman och förinställda receptfunktioner, men för oss funkar den som ett traditionellt hantverksbageri ska göra, fyller Malin i.
Paret har också en vispmaskin från Varimixer, som även den är en trotjänare som går varje dag sedan flera år.
Installationen av maskinerna upplever de som smidig, däremot var lokalen lite mer problematisk och man fick plocka ut ett fönster för att få in maskinerna på plats. Monteringen var effektiv och uppstarten problemfri. De få gånger man haft kontakt med supporten på Sveba Dahlen så har det fungerat mycket bra och man känner tilltro till sina servicetekniker.
Att detta vattenhål i februari 2024 utsetts till Årets Café i en lokal tävling i kommunen är ytterligare en fjäder i hatten för hantverket bakom surdegsbrödet då motiveringen bland annat tryckte på fokus på hållbarhetsarbete som Malin och Oskar brinner för.
Fem år har nu gått sedan den där dagen när de bestämde sig. Inte bara för att starta ett café och bageri med hantverket i fokus tillsammans utan också för att satsa på sin gemensamma resa i livet. Och var kan passa bättre att göra det än intill Kärleksstigen?
* Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.
– Källa Edrimner