När vispmaskinen Kodiak från Varimixer utvecklades observerade designers och ingenjörer det pågående arbetet i 25 olika bagerier och kök under sex månader. Med fokus på arbetspositioner, tunga lyft och rörelser, rengöring och hygien studerade de rutinerna före, under och efter blandningsprocesserna. Resultatet är tre olika vispmaskiner i golvmodell om 10, 20 eller 30-liter och två olika vispmaskiner i bordsmodell om 10 eller 20 liter, som sätter nya standarder för hur enkelt arbetet kan vara i ett bageri eller restaurangkök. Du behöver inte läsa en manual för att kunna använda vispmaskinerna i segmentet Kodiak. Ställ in tid och hastighet. Tryck på start och stopp. Ja, det är faktiskt så enkelt och allt styrs i en ergonomisk arbetshöjd från den vinklade kontrollpanelen.
Med Kodiak vispmaskiner blir det inga fler tunga lyft. Kitteln på golvmodellerna är stabil och sitter på en ergonomisk skålvagn som smidigt rullas in under blandaren. Skålen låses därefter i rätt position och höjs och sänks i en enda rörelse med det ergonomiskt utformade handtaget, som sitter på vispmaskinens sida.
Kitteln kan rullas direkt till och från vispmaskinen i rätt arbetshöjd, där den kan tippas, vilket gör det enkelt att ta bort innehållet. Skålen sitter säkert i en gummiring under rörelse.
Användaren kan hela tiden övervaka blandningsprocessen i vispmaskinens skål genom det patenterade, genomskinliga, polykarbonatskyddet. Heta ingredienser kan tillsättas med hjälp av den löstagbara silikonpåfyllningsrännan som kan hantera mycket heta ingredienser, så som smält socker med mera. Skyddet hålls på plats av magneter, som också fungerar som säkerhetsavstängningar - vispmaskinen går inte att köra om skyddet inte har fästs. Arbetshöjden är bekväm och ergonomiskt genomtänkt och sidorna på vispmaskinens övre del lutar inåt för enklare övervakning av skålen.
National Restaurant Association beviljade vispmaskinen Kodiak till Kitchen Innovation Award år 2015 vilket innebär att Kodiak blev utsedd till den mest innovativa vispmaskinen
på marknaden.
Kodiak vispmaskiner går på 230 volt och kan därför anslutas till ett vanligt eluttag.
Vispmaskinen Kodiak finns också i marint utförande med ett unikt skydd mot vatteninträngning. Maskinen kan rengöras enligt standard IP44.
Referenser
Passion och livsstil – det är vad vi gör, inleder Malin Jagetun vårt samtal om sitt och sambon Oskar Lorentzons hemtrevliga surdegsbageri och café, som är beläget intill Säveån i klassiskt svensk, lantlig miljö bland skog, beteshagar och islandshästar mellan småstäderna Borås och Alingsås. Just passionen har verkligen drivit paret till var de befinner sig idag. Inte bara yrkesmässigt utan också privat, då deras kärlek till varandra faktiskt uppstod under resans gång till att etablera sig som nya ägare till Vänga...