Hoppa till huvudinnehåll

Vår resa från 1948 - mot framtiden!

Grunden till Sveba Dahlen lades redan 1948 genom två olika familjeägda företag; Borås Elmekano, av grundaren Johan Adolf Eliasson och Elektro Dahlén av grundaren Karl-Edvard Dahlen. Båda företagen låg i Borås och båda började också tillverka bakugnar under mycket enkla förhållanden. Var för sig utvecklade de båda konkurrerande företagen kvalitetsprodukter, som på olika sätt bidrog till att utveckla produktionsprocesserna inom bagerinäringen. Innovationsandan och utvecklingsnivån var hög och de tekniska lösningarna bidrog till företagens positiva utveckling under följande decennier. Inte minst på exportmarknaden hade man tidigt stora framgångar.

1962 omformas Borås Elmekano till AB Svenska Bakugnsfabriken, SVEBA. Vid tillfället är det Kenneth Eliasson, sonson till grundaren Johan Adolf Eliasson som driver företaget. År 1991 förvärvar därefter SVEBA företaget Elektro Dahlén och Sveba-Dahlen AB bildas.

Sveba-Dahlen AB grundar 1994 ett joint venture-företag i Hong Kong, SDA Co Ltd. 1998 förvärvas företaget Glimek i svenska Glimåkra som var välkänt på marknaden för sina robusta brödlinjer. Företaget blomstrar och för att utvidga sitt erbjudande till att bli en helhetsleverantör inom bagerimaskiner, förvärvas år 2000 det danska företaget Wodschow A/S, idag känt som Varimixer A/S. I och med förvärvet bildas 2001 Sveba Dahlen Group AB.

2002 etablerar man ett dotterbolag i Estland och därefter följer år 2006 bolag i både Ryssland och Spanien. Det hittills familjeägda företaget säljs 2011 till företaget Litorina, ett stockholmsbaserat riskkapitalbolag. 2017 förvärvar Sveba Dahlen del av det danska bolaget bago-line samt det norska bolaget Horni.

2017 är också året när Sveba Dahlen förvärvas av det amerikanska bolaget the Middleby Corporation, vars affärsstrategi är att växa genom bolagsförvärv inom Foodservice-sektor och bageri. Middleby Corporation är registrerat på Nasdaq och omsätter ca US$3 miljarder.

Idag är Sveba Dahlen ett av de mest välkända och respekterade företagen inom bageriutrustning över hela världen. Med framtidens bagerimaskiner tar vi fortsatt steget mot ökad användarvänlighet, digital uppkoppling och energieffektivitet. Välkommen att vara en del av vår resa!