Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig mer om pizzaugnar

Här nedan hittar du vanliga frågor och svar om pizzaugnar. Lär dig mer om Sveba Dahlens pizzaugnar och varför du skall välja en Sveba Dahlen ugn till din restaurang.

Vad finns det för fördelar med dubbla temperatursensorer i varje ugnsrum?

Med dubbla temperatursensorer blir gräddningen jämnare från pizza till pizza över hela däcket.
Med sensorer på både vänster och höger sida reagerar och bakar ugnen mer lika oavsett var du placerar pizzan i ugnen.

Vilka är fördelarna med att ha element för över-, under- och frontvärme i pizzaugnen?

Det främre värmeelementet med frontvärme hjälper till att kompensera för när du öppnar ugnsdörren. Frontelementet skapar en jämnare bakning framtill i ugnen. Detta minimerar eller eliminerar behovet av att vända pizzan och ger mindre stress för pizzabagaren.

Hur bör jag rengöra min pizzaugn?

En väl rengjord ugn förlänger dess livslängd och ger samtidigt ett trevligare intryck mot dina kunder. Av hygieniska skäl bör ugnsrummet rengöras dagligen.

Daglig rengöring

  1. Låt ugnen svalna.
  2. Stenen. Sopa rent stenen med en borste med borst av naturfiber (ej metall). Fastbrända rester kan skrapas bort med plåtskrapa (var försiktig för att inte skada stenens yta). Stenen som finns i P600 High Temp måste rengöras på beskriven process ovan genom att sätta ugnen på maxtemperatur och bara använda en borste med borst av naturfiber (ej metall). OBS vatten och rengöringsmedel får inte användas på stenen!
  3. Luckglaset. Torka av med en fuktig disktrasa med diskmedel eller använd lämpligt rengöringsmedel. Vi rekommenderar Brilliant Clean med artikelnummer 80064-005 (följ då instruktionerna på flaskan). OBS glaset ska ej vara över 50°C vid rengöring.
  4. Utvändig rengöring. Torka av alla utvändiga ytor inklusive panel med en fuktig disktrasa med diskmedel. På de rostfria ytorna rekommenderar vi Steel-Care med artikelnummer 91430-009.

Var 4:e – 8:e vecka / Vid behov

För rengöring av kraftigt inbränd smuts på/i ugnen rekommenderar vi Oven Cleaner med artikelnummer 6866-103180. Kan användas på glas och metall (dock ej på aluminium).
OBS Medlet är mycket starkt. Var noga med skyddsutrustning och att inte få medlet på stenen, packningen och panelen!

  1. Låt ugnen svalna. Den ska ej vara över 50°C.
  2. Tag på gummihandskar och skyddsglasögon.
  3. Smörj in de smutsiga ytorna med Oven Cleaner.
  4. Låt verka 5 - 15 minuter beroende på hur tjockt lager inbränd smuts som ska avlägsnas.
  5. Torka av med våt svamp/trasa.

Rengöring dubbelglas / Vid behov

Att montera ner och upp glasen från luckan går lättare om man är två personer. Du behöver: Hylsa för sexkantskruv storlek 8mm. Rengöringsmedel för glas. Handduk.

  1. Öppna luckan och skruva ut skruvarna som håller glaspaketet på luckans insida. Den andra personen håller händerna under glasen så att de inte faller ner.
  2. Lägg hela paketet, glas med packningsringar och plåtram, på ett rengjort bord och gärna på något mjukt som t.ex. en handduk.
  3. Torka av glasen med en liten mängd rengöringsmedel. Var noga med att hålla reda på vilket glas som satt innerst och vilken sida av glaset som var inåt i ugnen. Glasen ska ha samma position när de monteras tillbaka.
  4. När glasen är rengjorda så återbygg glaspaketet på bordet.
  5. Lyft upp och montera tillbaka glaspaketet i luckan.
Hur fungerar pizzaugnens effektvakt?

Genom att aktivera ugnens effektvakt kan du ansluta din pizzaugn med flera däck till en lägre säkring än vad ugnen drar. Då har man möjligheten att ställa in ugnen att aldrig tillåta att hela ugnens effekt används samtidigt. Ugnen prioriterar därmed effektuttaget efter en prioritetsordning.  

Så här funkar det:

Värdet anges till samma ampere som bageriets matade säkring till ugnen. Om ugnens strömkonsumtion överskrider detta värde kopplas det däck vars temperatur ligger närmast sitt bör-värde automatiskt bort tillfälligt genom pulsering för att spara på effekten. Notera att uppvärmningstiden blir längre för de däck som inte prioriterar värme. 

Hur fungerar pizzaugnarnas turbofunktion?

Pizzaugnarna är utrustade med en automatisk turbofunktion som hjälper till att snabbt värma upp ugnsrummet till önskad värme. Turbofunktionen aktiveras också efter öppning av ugnsluckan för att åter komma upp till önskad värme vid större temperaturförlust (värdet för när turbon skall slå in vid temperaturförlust är valbart).

Vilken ugn passar bäst för napolitansk pizza?

Napolitansk pizza eller Napoli style pizza bör gräddas i en pizzaugn med temperatur mellan 400 - 500 grader Celsius. Sveba Dahlens elektrisk High Temp pizzaugn klarar temperaturer upp till 500 grader och är utrustad med en äkta Biscotto di Sorrento lersten från Italien. Pizzastenen är specialtillverkad för bakning i höga temperaturer. 

High Temp pizzaugn har snabb uppvärmning och är redo att grädda pizzor efter 30 - 45 minuter. Den är också utrustad med dubbla temperatursensorer i varje däck som ger en jämn värmefördelning över hela ugnsrummet. Med ugnens veckoschema-funktion så ställer du enkelt in ugnen så att den är varm och redo att gräddas i när du kommer till restaurangen. 

Läs mer om High Temp Pizzaugn här 

Vilken undervärme bör jag ha i min P-Serie pizzaugn?

Med P-Serien pizzaugn bakar du pizza med jämnt och fint resultat. Men för att uppnå rätt bakresultat gäller det att ställa in rätt inställningar i ugnen!

Undervärmens inställning i pizzaugn

Till att börja med är det viktigt att pizzaugnens undervärme aldrig har 0 i värde. Om endast övervärmen arbetar hettar den upp det översta skiktet av stenen väldigt mycket, vilket i sin tur bränner botten på pizzan. Ställ undervärmens värde till 1 - 2 så absorberas värmen mer effektivt i stenen och du får du en ljusare botten och en mer stabil och balanserad pizzaugn.

Hur du placerar pizzorna i pizzaugnen

För bästa bakresultat är det viktigt att arbeta strukturerat och placeringen av pizzorna är viktigt för att få ett jämnt resultat. Eftersom stenen har en naturlig tröghet i att absorbera värme så bör man ge stenen några minuter för återhämtning innan man åter placerar en pizza på samma ställe. Detta görs bäst genom att tänka numrerade platser i ugnen där du lägger första pizzan på plats #1 andra på plats #2 och så vidare. När du använt alla platser börjar du om på plats #1. Har du flera däck så kan du rotera på ännu fler platser vid behov. Hinner stenen ändå inte återhämta sig mellan gräddning av pizzorna så behöver du öka undervärmens värde ytterligare.

Vad finns det för fördelar med statiskt relä i pizzaugnen?

Sveba Dahlens pizzaugnar är utrustade med ett statiskt relä som tillåter att värmen regleras på ett mycket snabbt och effektivt sätt. Därmed får du fort en jämn och korrekt temperatur i ugnsrummet. Ett statiskt relä medför tystare drift utan mekaniska klick och utan rörliga delar vilket ökar livslängden.