Hoppa till huvudinnehåll

Hantverksbageriet på Öland som numera också bakar vinnarpizzor

Kaffestugan i Böda är säsongsbageriet som växer och utvecklas år för år. På listan finns nu både hantverksbageri, konditori, gelateria, kafferosteri, lunchmeny och pizzeria. Dessutom, till viss del, logi. Läget är fantastiskt i en mysig, lantlig miljö på en av Sveriges största turistorter på ön Öland, som varje sommar översvämmas av turister från många olika länder.

Under säsong är det mycket jobb näst intill dygnet runt som gäller. Man öppnar på våren och avslutar med en skördefest framåt höstkanten för att sedan städa, renovera och sätta liv i nya planer under vinterhalvåret.  Och anställa personal för kommande sommar, förstås! Kaffestugan har cirka 40 personer anställda under högsäsong och det behövs många händer för att tillgodose gästernas lystmäte.

Det var paret Frank och Lena Thygesen som köpte Kaffestugan i Böda för cirka 13 år sedan. Fem år senare anslöt också Sofie Loirendal till duon. I och med Sofies tillträde fick man tid och därmed möjlighet att utveckla pizza-delen ytterligare. Just pizza är det som Sofie kanske också brinner mest för. Faktum är att hon 2021 plockade hem segern i småländska (region i Sverige) pizzamästerskapen med Kaffestugan i Bödas egenkomponerade pizzor.

Kaffestugan i Böda är minst sagt populärt att besöka. Kön ringlar sig lång under säsong och i princip varje dag säljer man slut på det som bakas. Och det är mycket! Från frallor, surdegsfrallor, surdegsbröd, alla möjliga typer av vetebullar, wienerbröd, kakor och bakelser till pizza.

- Vi försöker dela upp så att vi inte bakar allt varje dag, det blir egentligen lite för mycket jobb för oss. Men det är svårt, det är alltid något som är en absolut favorit för någon. Och vi vill självklart även baka vårt eget bröd till kallskänken, till exempel, säger Sofie och fortsätter

- Vi är oerhört fokuserade på kvalitet och helst ska råvarorna också vara närproducerade om det går.

Cirka 200 stycken pizzor snurras på en dag under högsäsong och de gräddas i Sveba Dahlens Pizza High Temp pizzaugn. På Kaffestugan bakade man tidigare i en annan typ av ugn men ville utveckla pizzan ytterligare så att degen mer kom till sin rätt.  Vi ville verkligen baka i högre temperaturer, då vår deg innehåller ett Tipo 00-mjöl,  Ölandsvete och större mängd vatten.

- Vi var och testbakade på BIC (Bakery Innovation Center) Scandinavia i Fristad med vår deg och Sveba Dahlens högtemperatursugn. Det var ett lyckokast! Jag såg direkt att resultatet blev över förväntan, menar Sofie och fortsätter

- Vi hade ju också flera maskiner, till exempel jässkåp och stickugn, från Sveba Dahlen i bageriet, som vi redan var väldigt nöjda med.

Innan man fattade beslutet att gå vidare med ett köp gjorde man en ordentlig research där man jämförde olika högtemperaturugnars specifikationer. Efter testbaket där man fick en noggrann genomgång av funktioner, teknik och allmänna tips och råd, var det ett faktum att det var Sveba Dahlen som skulle få leverera pizzaugnen till Kaffestugan. Installationen gick bra och eftersom man redan varit och provbakat hade man ett hum om vilka inställningar som krävdes för att få förväntat resultat.

- Man kan säga att när vi väl var klara för installation så var det mer plug & play med ugnen. Vi var själva vid uppstart och vi testade några pizzor och sedan var vi igång och har varit igång sedan dess, säger Sofie och skrattar.

- Det är så underbart att ha ugnen på plats, det enda jag önskar nu är att vi köpt en med två däck, det är verkligen ett tips till andra kunder, fortsätter Sofie.

Bakom framgången ligger förutom mycket jobb en stor portion av såväl kreativitet som vilja och lust att göra något mer. Kaffestugan i Böda hämtar inspiration till hela sin verksamhet genom att åka på gemensamma resor för att besöka andra caféer och också mässor. Man följer även olika kanaler i social media och går på kurser både i Sverige och utomlands.

Sofies egen favorit? Jodå, ingen mindre än sin egen vinnarpizza med lokala råvaror: rökt rådjur, surkål, getost, picklade lingon och timjan som gräddas i 420°C / 788°F.

- Det är en mycket god kombination som vi också varierar efter tillgång på råvaror. Till exempel är lammpizza med surkål supergott!

Relaterade produkter

Pizzaugn High Temp 500 grader

Vedeldad pizzaugn byts nu ut mot en elektrisk pizzaugn, tycker vi! Denna professionella pizzaugn...

Läs mer
Stickugn C-Serien

C-Serien är en serie roterande stickugnar som är kompakta, högeffektiva och designade att passa i...

Läs mer
Snabbmatsugn Eco

Eco är en ventilationsfri butiksugn i litet format, endast 409 mm bred som tillåter snabb tillagning...

Läs mer