Hoppa till huvudinnehåll

Malvas glutenfria hantverksbageri – snabbt en succé i Stockholm

Lina Wallentinson är den sprudlande kostekonomen och matskribenten som blev så pass intresserad av bakning och kemin bakom samspelet mellan surdeg och glutenfritt att hon gick en bageriutbildning hos Eldrimner, som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk i Sverige. Utbildningen väckte sedan ett brinnande intresse och det dröjde inte länge förrän Lina kände att detta med ett eget hantverksbageri, enbart fyllt med glutenfria produkter, måste hon testa. Därmed var Malvas glutenfria hantverksbageri fött.

Malvas glutenfria hantverksbageri är ett bageri som vilket som helst, egentligen. Det som skiljer bageriet från andra är just det, att allt som bakas är glutenfritt och laktosfritt. Det innebär att den som av en eller annan anledning väljer att undvika gluten, lider av celiaki eller för den delen är laktosintolerant, här har möjlighet att botanisera i hela utbudet.

- Man ska kunna välja vad man vill i mitt bageri, och ändå kunna känna sig trygg, säger Lina och fortsätter; Dock är det lite knepigare för dem som inte tål mjölkprotein, alla bröd går ju bra, men bullar och kakor gör jag på laktosfritt smör och mjölk.

Lina har valt att baka med så närproducerade råvaror som möjligt, vilket dock inte alltid är helt enkelt när det kommer till glutenfritt. Det är främst havre, bovete och potatismjöl som det bakas på, råvaror som alla kommer från Norden.

- Men det allra viktigaste är ändå att det blir gott, säger Lina glatt.

Det lilla bageriet kan inte beskrivas bättre än som en total succé. När vi träffar Lina har hon haft öppet i bara sju veckor och redan säljs det hon bakar slut. Och hon bakar mycket! Jobbet har Lina lagt upp som så att hon har olika bakdagar för olika produkter. Över natten kyljäser hon degen i Sveba Dahlens F200-skåp och bakar av i ugnen, S-Serien modell SR240, från Sveba Dahlen, när bageriet är öppet. Det innebär att brödet alltid är färskt och en god doft sprider sig i bageriet.

Lina erbjuder en glutenfri version av ett danskt rågbröd, som hon kallar Dansken, sirapslimpa, ljust surdegsbröd i tre olika varianter och sju olika sorters frallor. Utöver det bullar, lussebullar och kakor. Inspiration hämtar hon från sina praktikplatser från utbildningstiden men hon har också många egna idéer. Därutöver är kunderna en riktig inspirationskälla och hon märker att behovet av glutenfritt är stort.

Installationen av maskinerna från Sveba Dahlen gick bra, trots att dagen var en av de varmaste under hela sommaren. Man lyfte ur fönstret för att bära in ugnen och sedan har det i princip varit plug-and-play för Lina, som började att baka direkt när elen kopplats på - och hon har inte några tankar på att sluta baka än;

- Detta är så roligt! Jag vill bara fortsätta här och göra det så bra och effektivt som möjligt och förse mina kunder med nybakat glutenfritt bröd, som vilket bageri som helst!

Relaterade produkter

Kombinationsugn Ministickugn S-Serien

S-Serien är kombinationsugnen som är tillgänglig med roterande ministickugn och kombinationer av...

Läs mer