Hoppa till huvudinnehåll

Skådespelaren som blev med bageri – Brödfabriken i Jonsered

Det är inte för inte som Brödfabriken i Jonsered fått det härliga betyget ”Grattis till ett ställe dit man vill gå” och det står helt klart att Eric Ericsson, den kända svenska skådespelaren som ville sätta Jonsered på kartan, har lyckats med sin vision om ett bageri som också ska ge en helhetsupplevelse från den stunden man sätter foten innanför dörren. Eller som Eric uttrycker det:

Gästerna ska känna sig utvalda när de kommer hit. Produkterna ska vara supergoda och snygga och det ska också vara en upplevelse för ögat att komma hit. Och så vill jag att det ska kännas som att vi ligger i tiden!

Brödfabriken i Jonsered öppnade dörrarna den 19 mars 2022 och drygt 11 månader senare kan man konstatera att succén är ett faktum. Även om det är flera kilometer att tillryggalägga har göteborgarna hittat ut till Brödfabriken i Jonsered och man har dessutom röstat fram samma Brödfabrik till det bageri som erbjuder Göteborgs godaste semla!

Hur kommer det sig då att en framgångsrik skådespelarkarriär får stå tillbaka för ett bageri?

Jag tyckte det behövdes ett bra bageri i Jonsered och ingen annan öppnade ett, skrattar Eric, så jag tog tag i saken själv. Jag filmar gärna men i bageriet är det jag som är regissören där jag får skapa mitt eget konstverk!

I Brödfabriken i Jonsered arbetar man alltid som ett team. Varje tisdag samlas teamet för att gå igenom nästföljande veckas upplägg. Och då är det verkligen alla som samlas, från kassapersonal till bagare. Man erbjuder alltid ett standardsortiment av bakade produkter men också veckans kavlade, t ex wienerbröd och croissanter, olika sorters tarteletter, veckans focaccia och veckans bröd. Dessutom finns månadens kulturbröd som bakas på kulturspannmål där man använder mjöl som skördats och malts i Sverige. Man uppmärksammar också speciella dagar, som Alla hjärtans dag och Kanelbullens dag och vad man kan erbjuda sina kunder med tanke på det. I teamet finns också en konstnärlig ledare, Anders Tolergård, som säkerställer att den visuella upplevelsen i Brödfabriken i Jonsered är den man önskar.

I bageriet står bagerimaskiner från Sveba Dahlen. I däckugnen med fyra däck bakas allt med surdeg i. Man har också en kombinationsugn från S-Serien, ”King of Combinations”, i kombinationen ministickugn + jäs och utöver det ett fristående jässkåp.

Vi bakar briocher och kavlat i stickugnen – det är ett j***a tryck i den, säger Eric. Vi är verkligen nöjda med ugnarna. Det enda man önskar är att ugnen varit större, men vi har lite för liten lokal för det.

Eric berättar vidare att valet av bagerimaskiner föll på maskiner från just Sveba Dahlen på grund av att de upplevdes trygga och driftsäkra:

Jag ville ha en Volvo inom bageri, säger Eric. Där tillverkningen låg nära och där jag hade support och service nära till hands. Jag är jättenöjd med att jag valde Sveba Dahlen!

Innan Eric bestämde sig för just Sveba Dahlen var han också hos en vän som bedriver bageri i Slöinge och som har bageriutrustning från Sveba Dahlen. På frågan hur Eric upplevde installationen svarar han lättsamt:

Swisch, swosch så var det klart!

Med det lämnar vi hantverksbageriet som bakar allt från grunden och dit man kan gå för frukost, fika eller utflyktsbullar. Vandrar du Gotaleden så håll utkik efter skorstenen, det är där du hittar Brödfabriken i Jonsered!

Relaterade produkter

Kombinationsugn Ministickugn, Underbyggt Jässkåp S-Serien

Med kombinationsugn S-Serien SRP får du en roterande ministickugn med tillhörande underbyggt jässkåp...

Läs mer
Däckugn D-Serien

Pålitliga, robusta och driftsäkra däckugnar för både konditori och bageri. D-Serien däckugnar från...

Läs mer