Hoppa till huvudinnehåll

Kundanpassad elektrisk tunnelugn, energieffektiv med hög kapacitet

Vi kan lova att du uppnår fantastiska bakresultat med en Sveba Dahlen fossilfri elektrisk tunnelugn utvecklad för massproduktion i industriella bagerier. Sveba Dahlen tillverkar tunnelugnar med hög kapacitet i alla storlekar, för olika bakvaror. Varje tunnelugn är unik och tunnelugnarna anpassas efter kundens produktionsbehov. Ugnarna har en modulär design, som kan uppgraderas med tiden alltefter bageriet eller behovet växer. Sveba Dahlens elektriska tunnelugnar är energieffektiva, fossilfria, med lågt koldioxidavtryck och miljöpåverkan.

Tunnelugnarnas ytterhölje tillverkas av rostfritt stål. Ugnsrummets material väljs specifikt för varje ugns bakningstemperatur och produktsortiment. Alla ugnar isoleras med stenull för att få minsta möjliga värmeförlust. 

I Sveba Dahlens elektriskt uppvärmda tunnelugnar installeras värmeelementen direkt i ugnskammaren. Ugnen är indelad i flera zoner som är separat reglerade för över- och undervärme. Detta innebär att ström endast används i de olika zoner när och var det behövs. Detta ger bästa möjliga energieffektivitet i kWh per kg bakat bröd!

Sveba Dahlens tunnelugnar för industribageri är kända för sin flexibilitet, energieffektivitet samt pålitlig drift. Med över 400 tunnelugnar producerade och levererade, många till några av världens mest kända bagerier och livsmedelsproducenter, är Sveba Dahlen fast etablerad som en ledande tillverkare inom industriellt bagerisegment. Vår produktion av tunnelugnar började redan 1955, och de flesta av våra allra första ugnar används fortfarande - efter ett halvt sekel av kontinuerlig produktion. Grunden för en Sveba Dahlen tunnelugn består av noggrant utvalda komponenter, kunskap, erfarenhet och design för kontinuerlig industriell produktion.

Letar du efter en industriell produktionslösning? Har du frågor om tunnelugn? Eftersom varje tunnelugn är unik så hjälper Sveba Dahlens team, som är specialiserade på industriell produktion till med att ta fram en ugn som är anpassad efter dina behov gällande funktioner, storlek och produktionsbehov. 

Fyll i dina uppgifter för att bli kontaktad gällande

Kraftfullt ångpaket med snabb återhämtning Sveba Dahlen

Ångsystem

Optimerat ångsystem

Optimerat luftflöde Sveba Dahlen

Luftflöde

Optimerat luftflöde för jämn och effektiv bakning.

Energieffektiv Sveba Dahlen

Energieffektiv

Energieffektiv maskin.

Utrustad med en användarvänlig och smart kontrollpanel Sveba Dahlen

Kontrollpanel

Användarvänlig digital kontrollpanel.

Modulär design Sveba Dahlen

Modulär design

Maskinen är tillverkad i moduler, separerbar och expanderbar.

Optimerat värmesystem i ugn, snabbt och effektivt Sveba Dahlen

Värmesystem

Effektivt värmesystem av hög kvalitet.

Det här får du!
 • Sveba Dahlens specialdesignade värmeelement av hög kvalitet, som alltid är anpassade efter kundernas produktion, i känsla av effekt och kvantitet. Genom att alltid anpassa elementen till varje fall når bakresultaten alltid högsta kvalitet.

 • Effektiv bakning med Air Flow Turbo Zone.
  Luftflöde ovanför bältet och / eller med upprepat vertikalt Turbo -luftflöde genom bältet. Zonerna kan ha individuella inställningar för olika recept.

 • HMI -kontrollpanelen med pekskärm är lätt att överblicka och använda.
  Styr topp- och bottenvärmen i alla zoner, recept, larm med mera. Få informativa loggar och gör dina programuppdateringar över internet - snabbt och enkelt.

 • Nätband anpassat till produkten som skall bakas.

 • Tunnelugn med kraftfull isolering, behåller värmen i ugnen.

 • Ytterhölje i rostfritt stål.

 • Energieffektiv el-driven ugn med låg miljöpåverkan. 

Hur fungerar en tunnelugn?

Uppvärmning

De elektriska tunnelugnarna värms upp av tubelement med dubbla värmespiraler. Elementen sitter inmonterade lätt åtkomliga från sidan, över och under ugnsrummet längs hela ugnen. Varje element har sin värmeavgivande del placerad så att bandet värms effektivt över hela bredden. Tubelementen specialtillverkas för varje enskild ugn för maximal kontroll av värmefördelning och kvalitet. I genomsnitt består en tunnelugn av cirka 12 element per meter. Uppvärmning med direktverkande gas eller indirekt olja/gas är också möjligt.

Styrning

Manöverpanelen är utformad för att ge bästa översikt och enkel manövrering med visning av baktid, temperaturer mm. Som tillval finns PLC-styrning med recepthantering av processparametrar, samt larmhantering och dataloggning. Koppling till ett överordnat system är ett annat möjligt tillval.

Ångsystem

I ugnar som byggs för anslutning till ånga förses en del av första ugnsrummet med ångspridarlådor av syrafast rostfritt stål. Reglerventiler med indikatorklockor på ugnens sida används för att ställa in rätt ångmängd. Ångstyrning med mängdreglering / fotocellstyrning kan väljas som tillval.

Luftturbulens

För många typer av produkter är det lämpligt att baka med en kombination av strålningsvärme och luftcirkulation, ugnen kan då utrustas med turbozoner. På nätbandsugnar är luftcirkulationen oftast vertikal upp genom bandet, på stålbandsugnar horisontell längs bandet. Med luftcirkulationen kan baktiden förkortas och lägre temperaturer användas och man får ofta bättre färgning av produkternas sidor, framför allt vid formbrödsbakning. Genom varvtalsstyrning av turbofläktarna kan optimal turboeffekt uppnås.

Specifikation

Varje industriell tunnelugn kundanpassas efter bageriets och slutprodukternas behov.

Material och komponenter: Vi tillverkar ugnens ytterhölje av rostfritt stål. Ugnsrummets material väljs specifikt för varje ugns bakningstemperatur och produktsortiment. Alla ugnar isoleras med stenull för att få minsta möjliga värmeförlust.

Max bredd: 4,2 m.

Normaltemperatur: 320 grader (320°C)

Temperatur i högtemperatursugnar: 500 grader (500°C)

Bandtyper: Tätt nätband för fristående bröd, vida nätband för bröd i formar eller på plåtar, solida stålband.

Anpassningar och tillval

Kontinuerlig receptändring.
Ändrar recept kontinuerligt i en zon omedelbart när zonen är tom. Ändrar bakningstid för recept omedelbart när ugnen är tom. Finns med automatisk funktion och manuell hantering.

Ångreglering.
Ångreglering på /av med fotocell, avstängningsfördröjning när inget bröd anges. Ångreglering på / av som ovan plus justering av kg ånga / timme.

Luftfuktighetsmätning.
Genom att använda fuktsensorer i de olika zonerna kan fuktparametern mätas och kontrolleras.

Roterande remborste.
Pneumatiskt, lyftbar och roterande borste för regelbunden rengöring.

Motoriserade spjäll och ugnsluckor.
Receptstyrda spjäll- och ugnsluckans positioner.

Tyristorstyrd värme.
För en mer exakt reglering kan värmeelementen styras med tyristorreglering.

Vattenspray vid utmatningen.
Ger en blankare produkt och förbättrar skorpan.

Gång ovanpå ugnen.
Förenklar städning och service.

Frekvensomformare för ugnarnas avgasfläktar.
Justera fläkthastigheten från PLC -skärmen. Systemet kan utökas för kontinuerlig tryck / flödesreglering.

Air Flow Turbo Zone.
Frekvensstyrd hastighet. Individuell inställning för olika recept. Övre värmeturbo med luftflöde ovanför remmen och/eller med vertikalt Turbo luftflöde genom remmen.

Frekvensstyrd fläkthastighet.
Individuell inställning för olika recept.

Högeffektsektion i zon 1.
Lägg till extra kraftvärmeelement i den första delen av bottenvärmekammaren. Styrs från PLC -skärmen och specificeras i recepten.

kWH-mätare inklusive kontroll av värmeelementstatus för elektrisk tunnelugn.
I varje zonbox finns strömtransformatorer på huvudkabeln efter huvudströmbrytaren.

Relaterade produkter

Tunnelugn Indirekt Gasuppvärmd

Sveba Dahlen indirekt eldade gastunnelugn för industriell produktion erbjuder dig en unik...

Läs mer
Industriell stickugn I-Serien

Med stickugn I-Serien får du en bakugn perfekt för industriell produktion som är pålitlig...

Läs mer