Hoppa till huvudinnehåll

Hur funkar en brödlinje från Glimek?

Att investera i en brödlinje i bageriet är en lönsam affär! Brödlinjen är utformad så att det är möjligt för en enda person att sköta hela deghanteringsbiten. Det innebär med andra ord att personalstyrkan inte behöver vara lika stor som vid vanlig uppslagning. Tiden som sparas in kan istället läggas till exempel på att fylla upp med varor i butiken eller ordna med inköp etc.

En brödlinje levererar alltid perfekt resultat. Det vill säga vikten är densamma oavsett volym och produkt. Det gör att noggrannheten är precis och slutresultatet alltid detsamma. Det innebär också en kostnadsbesparing då det ofta vid manuell uppvägning läggs till några extra gram deg. Många extra gram blir i slutändan till en nackdel för den ekonomiska kalkylen i bageriet.

Brödlinjer finns i många olika storlekar. De går också att ställa upp byggda både i rät linje eller i vinkel och för höger- eller vänsterställd manövrering. De anpassas alltså relativt enkelt till befintliga lokaler. En brödlinje består av flera individuella maskiner, som var och en är expert på sitt område. Tillsammans blir de till en helhetslösning, men de kan också användas separat.

Image
Glimek Brödlinje Degavvägare

Steg ett i en brödlinje är Degavvägaren

Glimek degavvägare är volumetrisk, vilket innebär att degen sugs ned från tratten i en degkammare och därefter fyller man en mätkammare med deg. I denna kammare finns en kolv som man kan justera slaglängden på och på så vis bestämma volym på degen. Eftersom degen jäser under tiden så betyder det att volymvikten kommer att minska ju mer jäst degen är, detta kompenseras i de två kamrarna och resultatet är en jämn och stabil vikt från första till sista biten och man behöver inte köra med ”övervikt” på sina degämnen. Denna typ av portionering är väldigt skonsam mot degen och till skillnad från till exempel extruderavvägare där man riskerar att skada strukturen på degen så behöver man inte använda sig av tillsatser för att få en fin volym på produkterna.

Degavvägaren matas ofta för hand, men vill man vara ergonomisk och spara på kroppen så kan vi leverera en grythiss som lyfter hela grytan och tippar den antingen direkt i avvägartratten eller i en degbehållare med klipp som portionerar ut degen för att alltid ha en jämn nivå i avvägaren. När det gäller grythissen så är Glimeks system med två motorer och lyftkedjor ett av de säkraste och snabbaste systemen i branschen!

Image
Glimek Brödlinje Rundrivare

Steg två är Rundrivaren

En rundrivare ger perfekt formade degbollar som ger spänst i degen så att den lättare behåller formen under viltiden. Våra rundrivare är försedda med centralt ställbara rännor, detta gör att du alltid kan få ett perfekt resultat oberoende av vikten på degämnet. Detta är inte minst viktigt för den avslutande uppslagningen i långrullaren. Till rundrivaren finns olika tillbehör och ett av de viktigaste är mjöldoft som ger degämnet en lätt yta av mjöl för att den inte skall fastna under processen i vilskåpet.

Image
Vilskåp och vilbana för deg i glimek brödlinje

Steg tre är Vilskåpet

Det gör precis som det låter, här får degen sin viktiga vila och släppa spänningarna för att man lättare skall kunna forma degämnet till önskad storlek och modell. Lång viltid är extra viktigt med recept som innehåller endast vetemjöl, då det har mycket gluten som gör degen spänstig och elastisk, en egenskap som gör att man får ett luftigt och lätt inkråm. Glimeks vilskåp är robust och tillverkat i rostfritt stål samt plexiglas. Det gör att du har överblick över hela processen där degen vilar i korgar. När man beräknar storleken på ett vilskåp så utgår man från hur lång viltid produkten kräver samt hur många bitar i timmen man vill producera. Till exempel om man önskar 9,5 minuts vilotid och köra med en kapacitet av 1600 bitar per timme så kommer man fram till att ett skåp med 260 korgar passar, i detta fall heter modellen IPP10/26 dvs 26 vaggor med 10 korgar i varje. Genom att ändra hastigheten på avvägaren så kan man antingen förlänga eller korta viltiden. Till exempel om man kör en deg med mer rågandelar så krävs inte lika lång viltid som en deg baserat på rent vetemjöl. Detta gör at du kan anpassa viltiden till dina olika produkter: en lång baguette kräver till exempel längre viltid än en vanlig limpa!

Ett alternativ till vilskåp är Glimek vilbana, det är ett system av transportbanor i flera våningar som har samma funktion som vilskåpet och fungerar väldigt bra där produkterna inte kräver så långa viltider! En vilbana sparar också golvyta i och med att den kan hängas upp i taket och på så sätt frigöra golvutrymme.

Image
Forma olika typer av deg med Glimek långrullare brödlinje

Steg fyra är Långrullaren

Glimek långrullare är oerhört flexibel tack vare ställbara tryckbrädor och justerbara sidlinjaler. Degen kan rullas ut till en bredd upp till hela 60 cm och långrullaren klarar olika typer av deg som dess vikt och form. Det gör att du enkelt kan baka flera olika typer av produkter. I de flesta fall tar man emot brödet manuellt och lägger på plåt. Men långrullaren har också många möjligheter av tillval, varav till exempel knivar med formbana är ett. Med hjälp av knivar i tryckbrädan kan man kapa degämnet i fyra bitar, som vänds 90 grader innan de automatiskt landar i formen. Detta tillbehör är speciellt framtaget när man tillverkar ”formbröd” i stor skall där man vill ha ett så finporigt inkråm som möjligt. I och med att man delar och vänder bitarna så bryter man strukturen i degämnet vilket ger ett väldigt tätt och fint inkråm. Efter det att formarna är fyllda så kan man koppla till ett helautomatiskt bansystem där formen transporters direkt till jäsbana och senare in i en tunnelugn för gräddning!

Vi har många nöjda kunder som kan vittna om att de tack vare Glimek fått både en mer rationell, ergonomisk och framför allt ekonomisk hantering i sitt bageri!

Degavvägare →

Image
Degavvägare med flexibel degvikt Glimek

Rundrivare →

Image
Rundrivare optimerad rundrivning av deg lång rivlängd Glimek

Vilskåp →

Image
Vilskåp vilbana med anpassningsbar design för bageri Glimek

Långrullare 

Image
Raka degar, inga bananformade degar med långrullare Glimek
Image
Degproduktionslinje brödlinje bageri Glimek

Brödlinje BL180 - upp till 1800 bitar/timme

Image
Deglinje brödlinje bageriutrustning deghantering BL180 Glimek
Brödlinje BL180

Brödlinje BL180 är en användarvänlig och flexibel deglinje med hög kapacitet och effektivitet vid...

Läs mer

Brödlinje BL180 direkt - upp till 1800 bitar/timme

Image
Köp brödlinje utan viltid för bageri BL180 direkt Glimek
Brödlinje BL180 direkt

En brödlinje för bageri och som är speciellt utvecklad för att producera bröd som inte behöver någon...

Läs mer

Industriell Brödlinje BL300 - upp till 3000 bitar/timme

Image
Industriell brödlinje brödproduktion BL300 Glimek
Brödlinje Industri BL300

Med BL300 får du en robust brödlinje från Glimek för bruk i industribageri med tyngre industriell...

Läs mer

Industriell brödlinje BL450 - upp till 4500 bitar/timme

Image
Industribageri brödlinje deglinje kommersiell brödproduktion BL450 Glimek
Brödlinje Industri BL450

Glimeks industriella brödlinje BL450 med hög produktionskapacitet består av robusta, stabila...

Läs mer

Industriell brödlinje BL600 - upp till 6000 bitar/timme

Image
Brödlinje Industriellt bageri BL600 Glimek
Brödlinje Industri BL600

Glimek brödlinje BL600 är en robust och stryktålig brödlinje för industriell brödproduktion. Den har...

Läs mer