Hoppa till huvudinnehåll

Artisan Bread - en växande verksamhet i Karlstad

Det började med en längtan hem, tillbaka till barndomens Karlstad, för de två gamla klasskompisarna Gustav Fagerman och Mattias Dröschmeister. De båda drömde om att starta en egen verksamhet inom bageri och beslutade sig för att slå samman sina drömmar och satsa på ett bageri och konditori samt café vars målgrupp skulle vara intresserad av vad den stoppar i munnen och samtidigt tänka klimatsmart och hållbart. 

Artisan Bread såg dagens ljus och sedan dess kan nog bageriet mest beskrivas som en framgångssaga. Bland annat har caféet tagit sig in i White guide, som ett av nio värmländska caféer. 2017 öppnades också en butik i anslutning till bageriet, Artisan Deli, som bjuder på lunchmackor och deliprodukter. Man har också utökat med ytterligare en delägare, Anders Hedberg och stadigt ökat sin omsättning, som 2016 var uppe i 6,8 miljoner.

Att det blev Sveba Dahlen som levererade maskinerna till bageriet var ganska självklart. Detta eftersom Gustav tidigare arbetat på bland annat Solhaga Stenugnsbageri i Halland och då fått möjlighet att använda maskinerna ordentligt.

- Sveba Dahlens ugnar är stabila och driftsäkra. De krånglar sällan. Och om de gör det har man alltid supporten som antingen hjälper till via telefon eller rycker ut, det är värt mycket, säger Gustav.

Dessutom hade Gustav också god kontakt med en av Sveba Dahlens säljare, Martin Ekmarck, som han kände förtroende för.

Maskinerna inhandlades efter en del planering tillsammans med Martin och valet landade på en S-Serie stickugn, Jässkåp Fermatic Q4, en däckugn, D-Series med 3 däck + avsättare, Rondo kavlingsmaskin, Glimek Blandutrustningsmaskin med mera.

- Jag är nöjd med valet av ugnar, installationen gick jättebra vad gäller maskinerna. Problemet var att snickaren hade förstärkt golvet för dåligt när vi skulle montera in dem, då blev man lite stressad! Men det löste sig och själva inbakningen för bästa bakresultat tog inte lång tid, menar Gustav.

På frågan om vad som blir nästa investering för Artisan Bread så svarar Gustav att det nog blir en mindre degblandare, då den de har idag är väl stor. De har just lanserat Artisan Deli och vill vänta och se hur framtiden ser ut innan de investerar på nytt.

Hinner då Gustav hämta inspiration någonstans?

- Nja, ärligt talat, att ha eget kräver mest att man jobbar -  i början jobbade jag i princip dygnet runt! Nu har vi kunnat anställa personal, vilket är bra! Jag inspireras faktiskt mest av människor som brinner för det de gör, som t ex kockar – både internationella sådana och inhemska. Sedan reser jag gärna till Frankrike på kurser ibland, säger Gustav.

Vi lämnar inte Artisan Bread med Gustav, Josefine och Kristina med flera utan att provsmaka härliga mackor på surdegsbröd, chokladcroissanter och annat gott, sittandes på caféets uteplats i vårsolen.

Relaterade produkter

Kombinationsugn Ministickugn S-Serien

S-Serien är kombinationsugnen som är tillgänglig med roterande ministickugn och kombinationer av...

Läs mer
Jässkåp / kylskåp / frysskåp F-Serien F500

Perfekt jäsning av deg i bageriet med frys- / kyl- / jässkåp F-Serien F500 från Sveba Dahlen. Ett...

Läs mer
Däckugn D-Serien

Pålitliga, robusta och driftsäkra däckugnar för både konditori och bageri. D-Serien däckugnar från...

Läs mer