Hoppa till huvudinnehåll

Kocken som blev soldat som blev konditor med både guldtitel och eget hantverksbageri

Konditori Kampanilen är beläget i stadsdelen Majorna i Göteborg, Sverige och grundades 1936. Under årens lopp har Kampanilen bytt både ägare och namn vid flera tillfällen. 2018 togs konditoriet dock över av fjärde generationen med gesällbrev, Kalle Bengtsson, som lät totalrenovera lokalerna för att i februari 2019 öppna portarna till ett trevligt hantverksbageri, som då utökats med både en konditoridel och en chokladdel.

Kalle kommer från ett hem där matlagning var ett stort intresse under hela uppväxten. Kanske var det därför inte så konstigt att just kockyrket kändes lockande och också var det Kalle utbildade sig till och började arbeta som. Det var just under sin tid som kock som Kalle lärde känna Reino Persson, Kampanilens tidigare ägare, då Reino var leverantör till restaurangen där Kalle jobbade.

- Vi brukade skoja om att jag en dag skulle ta över hans ställe, säger Kalle.

Och så blev det! Men först efter att fotsoldat Bengtsson tjänstgjort i Afghanistan och vid hemkomsten börjat fundera på vad han nu ville göra i livet.

- Jag hade tidigt ett intresse för sötsaker och bakat. Jag insåg efter min tid vid försvarsmakten att jag behövde utbilda mig för att byta bransch från kock till konditor, så jag påbörjade en yrkesutbildning som bagare och konditor i Göteborg.

Under tiden som elev väcktes nyfikenheten att tävla inom konditoryrket. Detta då Kalles lärare deltog vid flera tävlingar som konditor i samband med kocktävlingar. Det var inspirerande för eleven Kalle som själv snart stod i tävlingsbåset. Bra gick det också! Tillsammans med det svenska kocklandslaget har Kalle deltagit i både OS och tävlat i VM, där man knep guldet 2018. 2017 tävlade även Kalle individuellt i den svenska tävlingen Årets Konditor och också den gången åkte han hem med ett guld på meritlistan.

Kalle tog därefter vid som ny ägare av Kampanilen. Idag är hantverksbageriet välbesökt av kunder från stadsdelen men levererar även bröd, frallor och bullar till restauranger och företag. Under pandemin har man märkt av en ökning av take away, vilket varit positivt för Kampanilen. Idag är man sju anställda plus extra personal. Kalle menar att han har tur då han har flera lärlingar från yrkesskolor på plats och upplever att bagare och konditorer gärna vill jobba på Kampanilen.

Image
Bröd
Image
Kalle Bengtsson Konditori Bageri Café Kampanilen Macarons Stickugn C-Serien Sveba Dahlen

Kampanilen har alltid haft ett gott rykte. Mina föräldrars generation till exempel, känner väl till Kampanilen och att det är produkter med kvalitet som bakas här, menar Kalle.

Bageriet är utrustat med både en stenugn med tre däck (D-Serien) och en stickugn (C-Serien) från Sveba Dahlen. Stickugnen ersatte en riktigt gammal föregångare från äldre generation stickugn, som fortfarande var i full funktion men upptog mycket yta i lokalen och inte heller levererade ett jämnt bakresultat. Dessutom var energiförbrukningen hög.

- Det är stor skillnad på bakresultatet med nya ugnen. Det blir faktiskt jämnt bakat över hela sticket, vilket är skönt, då man bara kan köra in och ta ut sticket när det är klart utan att behöva kontrollera och vända produkterna, säger Kalle och fortsätter:

- Det är också skönt med att den här ugnen är varm när man kommer på morgonen! Timerfunktionen är verkligen bra. Ugnen drar inte heller så mycket energi som den gamla ugnen. Dessutom är den mycket pålitlig! Ja, med Sveba får man en pålitlig produkt!

Innan Kalle beslutade sig för just Sveba Dahlen googlade han runt och jämförde både ugnar och priser. Att valet sedan landade på just Sveba Dahlen menar han beror på att han dels använt Sveba Dahlens maskiner tidigare och att också pris i kombination med kvalitet gjorde att han tyckte att investeringen blev den bästa. Kalle tycker också att det är bra att man kan beställa reservdelar och sedan byta själv, utan att det blir för komplicerat.

- Negativt är att reservdelar och service blir dyrt. Då är det bra att kunna byta ett och annat själv, egenföretagare som man är. Svebas support har alltid varit hjälpsamma vid frågor, även när jag köpt begagnat, så jag har kunnat lösa en del själv, fortsätter Kalle.

Image
Bröd

Ugnarna på Kampanilen körs i stort sett hela dagen. Det mesta kalljäses över natten och börjar bakas av direkt vid femtiden på morgonen då däckugnen rullar i cirka tre timmar. Därefter är det konditoridelen som sätter igång med sitt jobb och stickugnen går under nästan hela dagen.

Man försöker jobba så lokalt som möjligt med lokala producenter och säsongsvaror. Kampanilen har ett brett utbud av produkter från olika sorters bröd och olika typer av bullar till bakelser, tårtor, bröllopstårtor och choklad. Kalle hämtar inspiration via social media och adderar gärna sin specialitet choklad och praliner.

- Tårtor gör ju ”alla” men vi skojar till det med choklad! säger Kalle med ett leende.

Choklad är också det som gör dagen extra rolig för Kalle, som blir lite extra glad på jobbet när han vet att det står chokladtillverkning på dagens att-göra-lista.

Image
Sveba Dahlen Stickugn och däckugn i bageri konditori Kampanilen Göteborg

Relaterade produkter

Stickugn C-Serien

C-Serien är en serie roterande stickugnar som är kompakta, högeffektiva och designade att passa i...

Läs mer
Däckugn D-Serien

Pålitliga, robusta och driftsäkra däckugnar för både konditori och bageri. D-Serien däckugnar från...

Läs mer
Jässkåp / kylskåp / frysskåp F-Serien F500

Perfekt jäsning av deg i bageriet med frys- / kyl- / jässkåp F-Serien F500 från Sveba Dahlen. Ett...

Läs mer