Hoppa till huvudinnehåll

Konditori Amarant – Mästarbagare med brett sortiment av bakverk

Doften av nybakat slår emot besökaren när hen stiger in på Konditori Amarant i Torshälla, strax utanför Eskilstuna. En lång disk breder ut sig med rader av bakverk efter bakverk. Ett besök på Amarant är inget för den som inte ska fika!

Bakom disken står ägaren Hans Styrlander med personal. Hans är numera andra generationens ägare av det anrika konditoriet, men har hjälpt sin far i bageriet sedan 12 års ålder. Hans berättar att hans far startade konditoriet på 1950-talet och att det nu har utvecklats till ett bageri och konditori med inte mindre än fyra olika filialer som totalt omsätter cirka 23 miljoner kronor. På Amarant är man runt 40 anställda varav 11 stycken är utbildade bagare och konditorer. Det är i Torshälla samtliga bakverk produceras, för att därefter distribueras ut till de olika filialerna.

Hans Styrlander är väl känd i bagerikretsar då han också i många år suttit med i branschorganisationen Sveriges Bagare och Konditorers styrelse. Utöver det har han också medverkat som jurymedlem i flera olika tävlingar som t ex Mack-SM. Hans granskar också nya generationens gesäll- och mästarbrev inom bageri- och konditoriyrket tillsammans med flera andra granskningsmän.

På Konditori Amarant har man produktionen igång nästan hela dygnet. Man bakar dels på morgonen men också på eftermiddagen och kvällen, för att förbereda för nästa dag. Bakningen är varierad och man producerar såväl konditoriprodukter som petit choux, rulltårta och kondiskrans, chokladkakor och bröd som smörgåstårtor och bröllopstårtor, men erbjuder också lättluncher och brunch. På ett år förbrukas ca 17 ton grädde och 65 ton mjöl! Och under en månad går det också åt ca 286 kg räkor till de eftertraktade räksmörgåsarna!

Hjälpredor i bageriet är också maskinerna från Sveba Dahlen. Idag använder man bland annat två stickugnar (C-Series, C150) samt en däckugn (tre däck), Mimac kakmaskin och Rondo kavlingsmaskin. Nyast i bageriet är brödlinjen från Glimek, Flexible Breadline, som förenklar limp- och baguetteproduktionen. Hans berättar att hans far en gång i tiden hade Elektro-Dahlen efter en rekommendation från en annan konditor och på den vägen är det. Kvaliteten har varit god, liksom servicen. Hans berättar vidare att han alltid känt sig trygg tillsammans med Sveba Dahlen då det är maskiner som är pålitliga och användarvänliga.

Bakningen upplevs god och av jämn kvalitet. Att inte ugnarna krånglar är förstås också positivt. Just nu funderar Hans på att investera i en ny däckugn med ångfunktion vilket han för en dialog med sin säljare om. Han har testat den i provbageriet i Fristad och tycker att den verkar mycket bra. Hans eftersöker också en såg som skall kunna skära smörgåstårtbottnar i fyra plan, vilket hade förenklat vid tillverkningen av bröllopstårtor.

Vad är då det bästa med att vara konditor? Hans svarar snabbt att det är ett kul yrke – man vill prestera, vara kreativ och göra kunderna glada! Att vara konditor är också att vara konstnär, vilket är svårt att tröttna på!

Relaterade produkter

Brödlinje BL180 - upp till 1800 bitar/timme

Image
Deglinje brödlinje bageriutrustning deghantering BL180 Glimek
Brödlinje BL180

Brödlinje BL180 är en användarvänlig och flexibel deglinje med hög kapacitet och effektivitet vid...

Läs mer
Stickugn C-Serien

C-Serien är en serie roterande stickugnar som är kompakta, högeffektiva och designade att passa i...

Läs mer
Däckugn D-Serien

Pålitliga, robusta och driftsäkra däckugnar för både konditori och bageri. D-Serien däckugnar från...

Läs mer

Kakmaskin Mimac Suprema Maxx

Image
Kakmaskin Suprema från Mimac. Flexibel konditorimaskin som spritsar och fyller det mesta. Här är det endast konditorns fantasi som sätter gränserna! Köp kakmaskinen Mimac Suprema Maxx från Sveba Dahlen.
Kakmaskin Mimac Suprema

Kakmaskinen som är en riktig multimaskin och äkta konditorimaskin! Med kakmaskinen Mimac Suprema...

Läs mer
Kavlingsmaskin Mekanisk – Rondomat 4000

I ditt företag producerar du bakverk av många olika slags deg. För laminering och kavling behöver du...

Läs mer