Hoppa till huvudinnehåll

Sandby Stenugnsbageri har utvecklats väl inom både bageri och pizza – trots Covid-19!

I Södra Sandby, Lunds kommun, Skåne ligger bageriet Sandby Stenugnsbageri. Det är inte utan att man är imponerad av ägaren, Paul Florian Ficard, som under ett års tid byggt upp sitt bageri till en blomstrande rörelse. Att han lyckats så väl är kanske inte så konstigt då Paul är en man som brinner för hantverket och att utveckla sina bageriprodukter. Han har dessutom varit med, och tagit hem medaljer i ädla valörer, i tävlingen Årets Bagare tre gånger: 2018, 2019, 2020.

Pauls historia sträcker sig tillbaka till rötterna i Rumänien där han arbetade som bagare på ett bageri, som idag utvecklats till ett industribageri. Där föddes drömmarna om att utvecklas inom sitt gebit och snart förstod han att för att uppnå sitt mål behövde han också få inspiration av andra kulturer och länder. Drömmen om Tyskland, Italien, Mallorca, Frankrike och Paris blev sann men det var i Sverige han landade 2011 då han fick ett jobberbjudande som var svårt att motstå.

I Sandby Stenugnsbageri arbetade Paul under fem års tid innan han tog vid som ägare. Hans huvud var då fyllt av idéer kring hur han kunde utveckla bageriet vidare. Det blev en rivstart med översyn av sortimentet avseende såväl bagerimaskiner som produkter där recepten utvecklades liksom maskinparken.

Idag bakar man i princip allt från småkakor, biskvier och bullar till tårtor, bakelser och surdegsbröd. Självklart också croissanter, wienerbröd och mazariner. Utöver söta bakverk och härliga matbröd beslutade sig också Paul för att utveckla sitt koncept med pizza. Han investerade därför i en pizzaugn från Sveba Dahlen.

- Pizza bakar vi på fredagar. Det fungerar bra, kunderna hittar hit för att köpa sin pizza, säger Paul och fortsätter; - Det går så pass bra att jag också planerar att investera i en Pizza High Temp-ugn från Sveba, för att kunna erbjuda mina kunder napolitansk pizza. Jag har testat ugnen och den funkar mycket bra!

Trots Corona-tid under 2020 utökade bageriet i Södra Sandby sin omsättning till ca 7 miljoner kronor. Den största tillväxten har skett i den egna butiken men man levererar också till omkringliggande företag. Man har flera personer anställda som bakar från tidig morgon till stängningsdags. Paul själv är i bageriet från ca kl 3-4 på morgonen på vardagar och kl 1-2 på helgen.

- Med det nya jässkåpet F500 har mitt liv som bagare blivit bekvämare. Jag behöver inte vara så tidigt i bageriet utan har förprogrammerat jäsen så att det är klart att grädda när jag kommer. Det är skönt! säger Paul.

Utöver jässkåpet har bageriet två stickugnar, en däckugn, en pizzaugn, långrullare, kavlingsmaskin, vispmaskiner och degblandare levererade från Sveba Dahlen.

- Installationer liksom drift har gått mycket bra – jag har faktiskt inget att klaga på, menar Paul. Jag är väldigt trygg med ugnarna och mitt första möte med Glimek hade jag i Rumänien. Jag har på flera andra bagerier också jobbat med Sveba Dahlen och vet att bagerimaskinerna är pålitliga och bakar mycket bra.

Paul ser ljust på framtiden och planerar för att utöka antalet däck i sin stenugn och då också investera i en avsättare. Han har även tankar på att ansluta till Sveba Connect men det ligger på framtiden.

- Det viktigaste är att brinna för det man gör – och det måste vara roligt! avslutar Paul leende och trycker på start på ugnens display.

Relaterade produkter

Däckugn D-Serien

Pålitliga, robusta och driftsäkra däckugnar för både konditori och bageri. D-Serien däckugnar från...

Läs mer
Pizzaugn High Temp 500 grader

Vedeldad pizzaugn byts nu ut mot en elektrisk pizzaugn, tycker vi! Denna professionella pizzaugn...

Läs mer
Pizzaugn P-Serien

P-Serien från Sveba Dahlen är elektriska pizzaugnar av högsta klass för professionella pizzabagare...

Läs mer
Stickugn C-Serien

C-Serien är en serie roterande stickugnar som är kompakta, högeffektiva och designade att passa i...

Läs mer
Jässkåp / kylskåp / frysskåp F-Serien F500

Perfekt jäsning av deg i bageriet med frys- / kyl- / jässkåp F-Serien F500 från Sveba Dahlen. Ett...

Läs mer
Vispmaskin AR

Den legendariska vispmaskinen i Varimixer AR-serien uppfyller kraven för robusta, kraftfulla 30...

Läs mer